bakłażan parmeggiano po włosku

z serem, dla miłośników kuchni włoskiej! Przepis na parmejano jest niezwykły, ponieważ bakłażany nie są krojone w kółka lub talerze, ale nadziewane w formie łodzi. Specjalnie dla nich przygotowywany jest aromatyczny sos "Napoli" z pomidorów. Podaje się je jako przystawkę lub danie główne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 44 % 8 g
93 kcal
IG: 57 / 43 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować bakłażany parmejano? Najpierw przygotuj sos Napoli. To tradycyjny włoski sos pomidorowy. Dodaje się go do makaronu, pizzy i innych potraw. Przygotuj jedzenie, aby je przygotować. Wziąłem 400 gramową puszkę pokrojonych pomidorów i dodałem trochę wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek na plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na małym ogniu. Wlej do niego olej roślinny. Rozgrzej olej. Umieść cebulę i czosnek na patelni. Smaż je, mieszając, przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pomidory do warzyw. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób minimalny ogień. Dusić SOS pod pokrywką przez półtorej godziny. Jeśli zrobi się zbyt gęsty, dodaj trochę wrzącej wody. Na koniec dodaj sól, cukier i suche przyprawy do sosu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ostudź sos i przetrzyj przez duże sito. Odmierz 150 gramów sosu do gotowania bakłażana. Mam jeszcze trochę sosu, około 50 gramów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj produkty do gotowania bakłażana. Wybierz duży bakłażan. Lub kilka małych. Weź mozzarellę na pizzę, a nie taką, która ma postać kulek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj bakłażana, osusz. Pokrój na połówki. Na całej powierzchni wykonaj głębokie nacięcia w poprzek. Posolić. Pozostaw bakłażana na 15 minut. W ten prosty sposób uwolnimy warzywo od goryczy, która zniknie wraz z wydzielonym sokiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść połówki bakłażana w naczyniu do pieczenia. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Włóż płytki do nacięć. Jeszcze raz posolić bakłażana, posypać przyprawami i obficie polać olejem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść formę z bakłażanem w piekarniku rozgrzanym do 180°C. piecz przez 30-40 minut, aż się zrumieni. Sprawdź mięso widelcem-powinno być całkowicie miękkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostudź trochę bakłażana. Łyżką wyjmij cały miąższ, pozostawiając tylko & quot; łódkę & quot; ze skóry.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój miąższ w dużą kostkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mozzarella - na dużej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wymieszaj miąższ bakłażana, mozzarellę i sos Napoli. Zachowaj trochę sosu do podania.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wypełnij powstałe mielone łódki z bakłażana. Posyp je obficie parmezanem. Zostaw trochę parmezanu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Umieść formę z bakłażanem parmigiano w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 5-10 minut, aż ser się stopi. Podczas serwowania wlej trochę sosu na talerz, połóż bakłażana na wierzchu. Posyp go pozostałym parmezanem.

pyszne bakłażany parmigiana! Pikantne, aromatyczne, satysfakcjonujące! Jedna połowa wystarcza na osobę z nawiązką. Jeśli użyjesz gotowego sosu, gotowanie zajmie bardzo mało czasu.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy