skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak gotować bakłażany parmejano? Najpierw przygotuj sos Napoli. To tradycyjny włoski sos pomidorowy. Dodaje się go do makaronu, pizzy i innych potraw. Przygotuj jedzenie, aby je przygotować. Wziąłem 400 gramową puszkę pokrojonych pomidorów i dodałem trochę wody.
Krok 2:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:

Obierz czosnek na plasterki.
Krok 4:

Umieść patelnię na małym ogniu. Wlej do niego olej roślinny. Rozgrzej olej. Umieść cebulę i czosnek na patelni. Smaż je, mieszając, przez 5 minut.
Krok 5:

Dodaj pomidory do warzyw. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 6:

Zrób minimalny ogień. Dusić SOS pod pokrywką przez półtorej godziny. Jeśli zrobi się zbyt gęsty, dodaj trochę wrzącej wody. Na koniec dodaj sól, cukier i suche przyprawy do sosu.
Krok 7:

Następnie ostudź sos i przetrzyj przez duże sito. Odmierz 150 gramów sosu do gotowania bakłażana. Mam jeszcze trochę sosu, około 50 gramów.
Krok 8:

Przygotuj produkty do gotowania bakłażana. Wybierz duży bakłażan. Lub kilka małych. Weź mozzarellę na pizzę, a nie taką, która ma postać kulek.
Krok 9:

Umyj bakłażana, osusz. Pokrój na połówki. Na całej powierzchni wykonaj głębokie nacięcia w poprzek. Posolić. Pozostaw bakłażana na 15 minut. W ten prosty sposób uwolnimy warzywo od goryczy, która zniknie wraz z wydzielonym sokiem.
Krok 10:

Umieść połówki bakłażana w naczyniu do pieczenia. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Włóż płytki do nacięć. Jeszcze raz posolić bakłażana, posypać przyprawami i obficie polać olejem.
Krok 11:

Umieść formę z bakłażanem w piekarniku rozgrzanym do 180°C. piecz przez 30-40 minut, aż się zrumieni. Sprawdź mięso widelcem-powinno być całkowicie miękkie.
Krok 12:

Ostudź trochę bakłażana. Łyżką wyjmij cały miąższ, pozostawiając tylko & quot; łódkę & quot; ze skóry.
Krok 13:

Pokrój miąższ w dużą kostkę.
Krok 14:

Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Krok 15:

Mozzarella - na dużej.
Krok 16:

Wymieszaj miąższ bakłażana, mozzarellę i sos Napoli. Zachowaj trochę sosu do podania.
Krok 17:

Wypełnij powstałe mielone łódki z bakłażana. Posyp je obficie parmezanem. Zostaw trochę parmezanu.
Krok 18:

Umieść formę z bakłażanem parmigiano w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 5-10 minut, aż ser się stopi. Podczas serwowania wlej trochę sosu na talerz, połóż bakłażana na wierzchu. Posyp go pozostałym parmezanem.
pyszne bakłażany parmigiana! Pikantne, aromatyczne, satysfakcjonujące! Jedna połowa wystarcza na osobę z nawiązką. Jeśli użyjesz gotowego sosu, gotowanie zajmie bardzo mało czasu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g




