Damlama dymlama domlama dumlama domlama dimlama uzbecka

Damlama to tradycyjne danie kuchni uzbeckiej! To duszone warzywa z mięsem (w dużej mierze dzięki temu domlam przypomina gruziński ajapsandal), to dzieło sztuki kulinarnej jest prawdziwym arcydziełem. Danie zachowuje wiele składników odżywczych, jest smaczne i łatwe do przygotowania, idealna opcja letniej kolacji. Ogólnie rzecz biorąc, domlyama jest prawdziwym darem niebios dla zapracowanej gospodyni. W końcu przygotowuje się sama, bez Twojego udziału! Najważniejsze jest zaopatrzenie się w świeże warzywa i wystarczającą ilość czasu.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 43 % 6 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Jeśli nie wyznajesz islamu, możesz wziąć dowolne chude mięso-wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę. Potrzebujemy również największej patelni z grubym dnem lub kotła-litrów na pięć i pół lub sześć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso pokrojone na małe kawałki kładziemy na dnie patelni pierwszą warstwą. Sól i pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie włóż marchewki pokrojone w cienkie plasterki, dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie kładziemy cebulę pokrojoną w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie-ziemniaki pokrojone w kostkę. Sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następna warstwa to połowa bakłażana pokrojonego w plasterki. Sól, posyp wszystkie przyprawy i posiekany czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie-połowa cukinii. Również nazwanych kółkami. Sól, posyp przyprawami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż warstwę słodkiej papryki w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie kolejna warstwa bakłażana i cukinii. Każdą warstwę posolić i posypać przyprawami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Górna warstwa to pomidory pokrojone w kółka. Sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie przykryj wszystko posiekanymi ziołami, wlej pozostałą sól, przyprawy i posiekany czosnek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj trzema liśćmi kapusty, dobrze dociśnij. Zamykamy pokrywę, włączamy palnik na najsilniejszy ogień na pięć minut. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez trzy godziny. W tym czasie możesz spokojnie robić inne rzeczy. Udało mi się upiec ciasto i posprzątać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po trzech godzinach otwieramy pokrywkę i otrzymujemy tak wspaniałe pachnące danie!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Serwujemy, dekorujemy ziołami i podajemy z zieloną herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy