skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki mięsne z ryżem i sosem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę wieprzowiny i wołowiny, jak moja. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy do smaku.
Krok 2:
Dokładnie spłucz ryż. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie do połowy ugotowanej przez około 10 minut, pamiętając o okresowym mieszaniu. Następnie wrzuć ryż na sito i ostudź.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli w potrawach, możecie jej w ogóle nie dodawać.
Krok 4:
W misce połącz mięso mielone, cebulę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie ugniataj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie. W razie potrzeby możesz dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę do mięsa mielonego.
Krok 5:
Z mielonego mięsa uformuj równe okrągłe klopsiki nieco większe niż orzech włoski.
Krok 6:
Teraz przygotuj składniki sosu. Bulion można zastąpić zwykłą wodą. Oprócz mięsa odpowiedni jest bulion warzywny lub drobiowy. Sos pomidorowy można zastąpić keczupem, koncentratem pomidorowym lub posiekanymi świeżymi pomidorami.
Krok 7:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 8:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 9:
Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny.
Krok 10:
Ułóż cebulę z marchewką i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.
Krok 11:
Dodaj mąkę i smaż, mieszając, jeszcze 1 minutę. Jeśli chcesz, aby sos był cieńszy, dodaj mniej mąki lub więcej bulionu.
Krok 12:
Dodaj sos pomidorowy i wymieszaj. Smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 13:
Przy ciągłym mieszaniu wlej gorący bulion mięsny.
Krok 14:
Sól, pieprz sos, dodaj liście laurowe i zagotuj.
Krok 15:
Włóż przygotowane klopsiki do sosu. Doprowadź wszystko z powrotem do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum.
Krok 16:
Dusić klopsiki pod przykryciem przez 20-25 minut, aż będą ugotowane. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g