klopsiki mięsne z ryżem i sosem

proste, smaczne i satysfakcjonujące danie na każdy dzień! Klopsiki mięsne z ryżem i sosem to bardzo szybki i niedrogi sposób na nakarmienie rodziny. Świeże warzywa i zioła nadają się do dekoracji. Rzeczywiście, w składzie klopsików jest już ryż. Ale także z tłuczonymi ziemniakami idą świetnie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 35 % 9 g
167 kcal
IG: 11 / 67 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki mięsne z ryżem i sosem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę wieprzowiny i wołowiny, jak moja. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz ryż. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie do połowy ugotowanej przez około 10 minut, pamiętając o okresowym mieszaniu. Następnie wrzuć ryż na sito i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli w potrawach, możecie jej w ogóle nie dodawać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz mięso mielone, cebulę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie ugniataj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie. W razie potrzeby możesz dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę do mięsa mielonego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z mielonego mięsa uformuj równe okrągłe klopsiki nieco większe niż orzech włoski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj składniki sosu. Bulion można zastąpić zwykłą wodą. Oprócz mięsa odpowiedni jest bulion warzywny lub drobiowy. Sos pomidorowy można zastąpić keczupem, koncentratem pomidorowym lub posiekanymi świeżymi pomidorami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż cebulę z marchewką i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj mąkę i smaż, mieszając, jeszcze 1 minutę. Jeśli chcesz, aby sos był cieńszy, dodaj mniej mąki lub więcej bulionu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj sos pomidorowy i wymieszaj. Smaż jeszcze 1 minutę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przy ciągłym mieszaniu wlej gorący bulion mięsny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sól, pieprz sos, dodaj liście laurowe i zagotuj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż przygotowane klopsiki do sosu. Doprowadź wszystko z powrotem do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dusić klopsiki pod przykryciem przez 20-25 minut, aż będą ugotowane. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy