klopsiki na patelni

proste, smaczne, satysfakcjonujące – idealne na kolację. Najdelikatniejsze pachnące klopsiki przypadną do gustu zarówno dużym, jak i małym smakoszom. Wyjątkowość klopsików polega na tym, że doskonale komponują się z wieloma dodatkami i sosami. Do bazy Możesz wziąć dowolne mięso lub możesz mieszać dwa rodzaje.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 24 % 7 g
194 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić klopsiki, musimy ugotować ryż. Aby to zrobić, dokładnie spłucz wodą. Odbywa się to w celu usunięcia kurzu, brudu, talku ze zbóż (często stosuje się go, aby nadać ryżowi prezentację i wydłużyć okres przydatności do spożycia produktu). Ryż zalać zimną wodą. Lekko wymieszaj ręce i spuść płyn. Następnie ponownie napełnij czystą wodą i powtórz procedurę. Robimy to, aż woda stanie się czysta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po umyciu ugotuj ryż. Łączymy ryż i mięso mielone. Wymieszaj ugotowany ryż i mięso mielone. Solić. Możesz dodać ulubione przyprawy. Na przykład kolendra, bazylia, czosnek, mieszanka papryki. Możesz także dodać zieloną cebulę, koperek, pietruszkę. Wymieszaj wszystko i zacznij tworzyć klopsiki. Najlepiej robić je mokrymi rękami. Zwykle umieszczam w pobliżu głęboką miskę zimnej wody. A po uformowaniu każdego klopsika ponownie zanurzam ręce w wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby klopsiki nie przypaliły się na dnie patelni, rozłóż świeże marchewki starte na grubej tarce. Marchewki można zastąpić liśćmi kapusty. Układamy je również na dnie patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie rozłóż klopsiki na warzywach. Wskazane jest ułożenie ich w jednym rzędzie. Jeśli masz patelnię o małej średnicy i jest wiele klopsików, możesz to zrobić w dwóch rzędach. Aby to zrobić, umieść więcej startej marchewki między rzędami. Lub liście kapusty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Użyje wody i koncentratu pomidorowego jako wypełnienia. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem. Możesz także użyć śmietany lub majonezu. Wymieszaj wodę i koncentrat pomidorowy, możesz trochę posolić. Wlać klopsiki. Możesz umieścić kilka liści laurowych, aby nadać potrawie bardziej pikantny smak. I kładziemy go na kuchence. Gotuj klopsiki przez około 40 minut. Po zagotowaniu płynu zmniejsz ogień.

możesz podawać klopsiki z makaronem, puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem, kaszą gryczaną. I możesz wziąć sałatkę ze świeżych warzyw jako dodatek. Klopsiki doskonale komponują się z wieloma produktami. Myślę więc, że wybór przystawki nie będzie trudny.
klopsiki można posypać posiekanymi ziołami, koperkiem, natką pietruszki.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy