skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić klopsiki, musimy ugotować ryż. Aby to zrobić, dokładnie spłucz wodą. Odbywa się to w celu usunięcia kurzu, brudu, talku ze zbóż (często stosuje się go, aby nadać ryżowi prezentację i wydłużyć okres przydatności do spożycia produktu). Ryż zalać zimną wodą. Lekko wymieszaj ręce i spuść płyn. Następnie ponownie napełnij czystą wodą i powtórz procedurę. Robimy to, aż woda stanie się czysta.
Krok 2:
Po umyciu ugotuj ryż. Łączymy ryż i mięso mielone. Wymieszaj ugotowany ryż i mięso mielone. Solić. Możesz dodać ulubione przyprawy. Na przykład kolendra, bazylia, czosnek, mieszanka papryki. Możesz także dodać zieloną cebulę, koperek, pietruszkę. Wymieszaj wszystko i zacznij tworzyć klopsiki. Najlepiej robić je mokrymi rękami. Zwykle umieszczam w pobliżu głęboką miskę zimnej wody. A po uformowaniu każdego klopsika ponownie zanurzam ręce w wodzie.
Krok 3:
Aby klopsiki nie przypaliły się na dnie patelni, rozłóż świeże marchewki starte na grubej tarce. Marchewki można zastąpić liśćmi kapusty. Układamy je również na dnie patelni.
Krok 4:
Następnie rozłóż klopsiki na warzywach. Wskazane jest ułożenie ich w jednym rzędzie. Jeśli masz patelnię o małej średnicy i jest wiele klopsików, możesz to zrobić w dwóch rzędach. Aby to zrobić, umieść więcej startej marchewki między rzędami. Lub liście kapusty.
Krok 5:
Użyje wody i koncentratu pomidorowego jako wypełnienia. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem. Możesz także użyć śmietany lub majonezu. Wymieszaj wodę i koncentrat pomidorowy, możesz trochę posolić. Wlać klopsiki. Możesz umieścić kilka liści laurowych, aby nadać potrawie bardziej pikantny smak. I kładziemy go na kuchence. Gotuj klopsiki przez około 40 minut. Po zagotowaniu płynu zmniejsz ogień.
możesz podawać klopsiki z makaronem, puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem, kaszą gryczaną. I możesz wziąć sałatkę ze świeżych warzyw jako dodatek. Klopsiki doskonale komponują się z wieloma produktami. Myślę więc, że wybór przystawki nie będzie trudny.
klopsiki można posypać posiekanymi ziołami, koperkiem, natką pietruszki.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g