bawarskie kiełbaski w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Umyj kapustę, zalej wrzącą wodą i gotuj razem z liściem laurowym przez 5 minut.
Krok 3:
Następnie wyjmij z wody, lekko ostudź, usuń łodygę, pokrój na 4 części.
Krok 4:
Pokrój grzyby w plasterki.
Krok 5:
Umieść grzyby w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem.
Krok 6:
Na wierzch z pomidorami we własnym soku,
Krok 7:
Ułóż bawarskie kiełbaski na wierzchu.
Krok 8:
Połóż kapustę na kiełbasach.
Krok 9:
Posyp wszystko suszonym tymiankiem, solą, cukrem, czarnym pieprzem. Jeśli jest świeży tymianek-rozłóż gałązki .
Krok 10:
Skrop wszystko oliwą z oliwek.
Krok 11:
Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200°C na 30-35 minut, aż kiełbasy i kapusta będą gotowe.
22 lutego to bawarski dzień kiełbasy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Kiełbasy myśliwskie - 326 kcal/100g