klasyczny Bigus z kiszonej kapusty

obfite, proste i niedrogie, na lunch lub kolację dla całej rodziny! Klasyczny Bigus z kiszonej kapusty to danie duszone z dodatkiem mięsa wieprzowego. W razie potrzeby można go zastąpić kiełbasą, dowolnym mięsem mielonym lub kiełbasą. Kapusta okazuje się pachnąca, o pikantnym smaku, niesamowicie smaczna!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 17 % 4 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny Bigus z kiszonej kapusty? Przygotuj niezbędne produkty z przyprawami, aby przygotować pyszny Bigus. Żeberka można zastąpić kiełbasą wędzoną lub gotowaną, mięsem mielonym, wieprzowiną. Żeberka umyć i dobrze osuszyć, aby dobrze się usmażyły. Pokrój je na pojedyncze kawałki. Wybierz kapustę kiszoną, a nie marynowaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cztery łyżki oleju roślinnego na patelnię i podgrzej na kuchence.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść pokrojone żeberka na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż mięso na patelni na dużym ogniu, aż będzie złotobrązowe z obu stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż posiekaną cebulę na patelnię z mięsem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj mięso z cebulą na patelni i kontynuuj smażenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spłucz wodą jeden kilogram kiszonej kapusty, aby pozbyć się kwasu i włóż do durszlaka, aby szklanki nadmiar płynu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść kapustę na patelni z smażonym mięsem i cebulą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie mięsa z kapustą przez około dziesięć minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu ponownie dobrze wymieszaj zawartość patelni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Spraw, aby ogień był mały i z pokrywką na patelni Kontynuuj duszenie kapusty z mięsem przez 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po trzydziestu minutach włóż pastę pomidorową na patelnię.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj na patelnię suchą natkę pietruszki z koperkiem lub dowolną inną według własnego uznania i smaku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej mieszankę czarnej i czerwonej papryki i mielonej kolendry lub innych przypraw do smaku na patelnię.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj sól do smaku na patelnię.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    I przez prasę obrane ząbki czosnku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ponownie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie kapusty przez około siedem minut, aż Bigus będzie całkowicie ugotowany.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ułóż ugotowany Bigus z kiszonej kapusty z wieprzowiną na żeberkach na porcjowanych talerzach i podawaj.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

Bigus z kiszonej kapusty w stylu syberyjskim. Cóż, bardzo prosty przepis na mięso wieprzowe przynajmniej na obiad przynajmniej na lunch! Spraw, aby twój lunch lub kolacja były wykwintne, przygotowując Polski Bigus z pikantnej kiszonej kapusty z mięsem! Mięso musi być łączone z warzywami, dlatego pokazuję klasyczny przepis-pachnący i bardzo smaczny Polski Bigus, zrobiony z kiszonej kapusty domowej na obiad i kolację. Dla tych, którzy nie wiedzą, Bigus to duszona kiszona kapusta z delikatnym mięsem. W tym daniu ważne jest, aby wiedzieć, jak prawidłowo dusić kapustę. Daj sobie wielką ucztę i koniecznie spróbuj tego jedzenia! Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy