skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wołowinę w garnkach z ziemniakami? Przygotuj składniki. Jeśli mięso zostało zamrożone, rozmroź je, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij nadmiar tłuszczu i folii z mięsa.
Krok 2:
Następnie pokrój wołowinę na małe kawałki, około 3 cm.
Krok 3:
Posyp mięso solą i przyprawami. Wybierz przyprawy według własnych upodobań, wziąłem paprykę i czarny pieprz.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj i pozostaw mięso do marynowania.
Krok 5:
Dobrze umyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój na małe kawałki. Zawsze kroję mięso i ziemniaki w kostkę tej samej wielkości, aby danie wyglądało bardziej estetycznie.
Krok 6:
Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Krok 7:
Połóż marchewki na dnie porcjowanych doniczek.
Krok 8:
Rozłóż ziemniaki na wierzchu. Lekko posolić warzywa.
Krok 9:
Wlej trochę wody do każdej doniczki i dodaj jeden liść laurowy.
Krok 10:
Ułóż mięso na wierzchu.
Krok 11:
Umieść garnki w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz naczynie przez 45-50 minut. Podawaj mięso z ziemniakami na stole lub bezpośrednio w doniczkach lub przenieś na talerze. Smacznego!
uwielbiam gotować to danie w bardziej "cięższej" wersji — z majonezem, suszonymi śliwkami i skórką serową na wierzchu. Okazuje się również bardzo smaczny, choć bardziej kaloryczny.
w przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g