pieczony kurczak z czosnkiem na patelni w śmietanie

wspaniałe danie obiadowe z kurczaka w sosie czosnkowym. Możesz ugotować smażonego kurczaka z czosnkiem na patelni w śmietanie na spotkanie przyjaciół, na uroczystości rodzinne. Mięso z kurczaka jest bardzo miękkie i aromatyczne, zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają takiego kurczaka. Preparaty na zimę - pikle i marynaty, sałatki ze świeżych warzyw i ziół, doprawione zarówno kwaśną śmietaną, jak i olejem roślinnym, doskonale komponują się z tym daniem. Spróbuj, smacznego!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 10 % 3 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować smażonego kurczaka z czosnkiem na patelni w śmietanie, weź całego kurczaka lub jego części, nadal będziesz musiał pokroić kurczaka na porcje. Dodaj do składników śmietanę, olej słonecznikowy, czosnek, marchew, przyprawy i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj kurczaka i pokrój na porcje. Natrzyj solą i pieprzem lub przyprawami do kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na mocno rozgrzanym oleju szybko usmaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron, obracając podczas smażenia. Kurczak nie powinien być smażony do miękkości, ważne jest tylko smażenie jego powierzchni podczas pakowania soku mięsnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i pokrój w duże płatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój również marchewki w duże paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij kurczaka z patelni na talerz i usmaż czosnek i marchewkę na tym samym oleju i tłuszczu z kurczaka. Natychmiast rozprzestrzeni się bardzo silny aromat czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę i mleko do warzyw (tak było w oryginalnym przepisie , ale nie radzę dodawać mleka-zwinie się, lepiej wziąć tylko wodę, jeśli śmietana jest zbyt gęsta).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powstały sos lekko zagotuj, pieprz i sól do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz w sosie śmietanowo-czosnkowym zanurz kawałki smażonego kurczaka i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny, aż będzie ugotowany na małym ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażony kurczak z czosnkiem na patelni w śmietanie jest gotowy, podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem i ziołami.

smażony kurczak z czosnkiem na patelni w kwaśnej śmietanie to proste codzienne danie, które wcale nie jest trudne i nie trwa długo. Wygodnie jest podawać takiego kurczaka w sosie śmietanowo-czosnkowym jako drugie danie na obiad z dowolnym dodatkiem: smażone ziemniaki, gotowane lub tłuczone ziemniaki, kasza gryczana, ryż, makaron. Prawie każdy dodatek będzie pasował do tego dania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy