skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczeń w kotle z ziemniakami? Przygotuj wszystkie produkty. Głównymi składnikami tego dania są ziemniaki i wieprzowina. Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, pokrój mięso na małe, mniej więcej takie same kawałki. W przepisie wykorzystano małe ziemniaki o wielkości około jednego rozmiaru.
Krok 2:
W kotle rozgrzej olej roślinny, dodaj niewielką część cebuli i plasterek czosnku, pokrojony na pół. Smażyć, mieszając, aż się zarumieni i zacznie pachnieć.
Krok 3:
Wyślij mięso do kotła i smaż na dużym ogniu przez 10-15 minut, aż każdy kawałek się zrumieni. Nie zapomnij okresowo mieszać, aby mięso się nie przypaliło.
Krok 4:
Pokrój pozostałą cebulę w półpierścienie, marchewki w plasterki, a paprykę w kostkę.
Krok 5:
Dodaj pokrojone warzywa do mięsa i smaż wszystko razem przez około 10 minut.
Krok 6:
Dodaj ziemniaki do kotła. Jeśli używane są duże bulwy, pokrój każdy ziemniak na mniej więcej równe części. Zalej pomidory wrzącą wodą, przytrzymaj przez dwie do trzech minut, spuść wodę. Usuń skórki z pomidorów i pokrój je w równe kliny. (można na 4 części lub na 6 części). Wyślij to samo do ziemniaków. Pokrój każdy plasterek czosnku na 4 części, Dodaj do wszystkich składników. Sól, pieprz. Dodaj ulubione przyprawy i liście laurowe.
Krok 7:
Dodaj szklankę wody. Delikatnie wymieszaj i gotuj na ogniu nieco poniżej średniej pod zamkniętą pokrywką przez około 25-30 minut (aż ziemniaki się ugotują).
Krok 8:
Otwórz pokrywę kotła i ustaw ogień na maksimum. Odparuj odpowiednią ilość płynu.
Krok 9:
Posyp ziołami, zdejmij z ognia i pozostaw na chwilę pod zamkniętą pokrywką. Podawaj na gorąco.
jedzenie gotowane w kotle jest niesamowicie smaczne, aromatyczne i bogate.
pieczeń w kotle można gotować w ten sam sposób w piekarniku. Aby to zrobić, usmaż mięso i warzywa w kotle, dodaj ziemniaki z pomidorami i wszystkimi przyprawami, zalej kocioł wrzącą wodą i wyślij go do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na około godzinę (tutaj powinieneś skupić się na możliwościach swojego piekarnika, od tego Czas gotowania może się różnić).
bardzo smaczne ze świeżą skórką chleba.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g