skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kurczaka ze szpinakiem w kremowym sosie na patelni? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do przepisu możesz użyć całego kurczaka, takiego jak ja , lub jego poszczególnych części: filetów, podudzi lub ud, z kośćmi lub bez. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale im wyższy procent tłuszczu, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu. Używam kremu o zawartości tłuszczu 20 procent. Nadają się tylko do sosów.
Krok 2:
Umyj kurczaka, osusz i pokrój na porcje, w razie potrzeby równolegle usuwając z nich skórę. Ponieważ krem jest średnio tłusty, usunąłem skórę, aby zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu. Jeśli powstałe połówki piersi są duże, lepiej pokroić je na 2-3 części. Postanowiłam tu nie używać skrzydełek - bardziej nadają się do zupy.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 4:
Szpinak umyć i osuszyć. Usuń długie ogonki. Rozerwij duże liście rękami. Jeśli nie możesz kupić świeżego szpinaku, możesz go zastąpić mrożonym. Konieczne będzie rozmrożenie i Spuszczenie uwolnionej cieczy.
Krok 5:
Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż kurczaka i cebulę i smaż, mieszając, przez 7-10 minut, aż na kurczaku pojawi się złoty kolor.
Krok 6:
Wlej zimną śmietanę, dodaj przyprawy i zioła. Aby dowiedzieć się, jak to zrobić, aby krem się nie zsiadł, zobacz specjalny artykuł w linku pod przepisem.
Krok 7:
Dusić pod przykryciem przez 15 minut lub dłużej, aż kurczak się ugotuje. Jeśli kawałki są duże, a nawet z kośćmi, najprawdopodobniej duszenie zajmie więcej niż określony czas. A przed dodaniem szpinaku sprawdź mięso pod kątem gotowości-kości nie powinny być czerwone ani jasnoróżowe.
Krok 8:
Jeśli kurczak jest gotowy, dodaj przygotowany szpinak na patelnię. Mieszaj i podgrzewaj wszystko razem przez 1-2 minuty.
Krok 9:
Szpinak powinien się kulić, stać się miękki.
Krok 10:
Zdejmij patelnię z ognia. Ułóż kurczaka ze szpinakiem na talerzach i podawaj. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g