kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym

soczysty, apetyczny, miękki, delikatny, zdrowy! Kurczak ze szpinakiem w kremowym sosie jest bardzo miękki, nasączony sokami. A szpinak dodaje potrawie wyjątkowego smaku, dzięki któremu łatwo rozpoznać wysoką kuchnię francuską. W rezultacie-danie restauracyjne w Twoim domu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 56 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
244 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kurczaka ze szpinakiem w kremowym sosie na patelni? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do przepisu możesz użyć całego kurczaka, takiego jak ja , lub jego poszczególnych części: filetów, podudzi lub ud, z kośćmi lub bez. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale im wyższy procent tłuszczu, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu. Używam kremu o zawartości tłuszczu 20 procent. Nadają się tylko do sosów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, osusz i pokrój na porcje, w razie potrzeby równolegle usuwając z nich skórę. Ponieważ krem jest średnio tłusty, usunąłem skórę, aby zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu. Jeśli powstałe połówki piersi są duże, lepiej pokroić je na 2-3 części. Postanowiłam tu nie używać skrzydełek - bardziej nadają się do zupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szpinak umyć i osuszyć. Usuń długie ogonki. Rozerwij duże liście rękami. Jeśli nie możesz kupić świeżego szpinaku, możesz go zastąpić mrożonym. Konieczne będzie rozmrożenie i Spuszczenie uwolnionej cieczy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż kurczaka i cebulę i smaż, mieszając, przez 7-10 minut, aż na kurczaku pojawi się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej zimną śmietanę, dodaj przyprawy i zioła. Aby dowiedzieć się, jak to zrobić, aby krem się nie zsiadł, zobacz specjalny artykuł w linku pod przepisem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić pod przykryciem przez 15 minut lub dłużej, aż kurczak się ugotuje. Jeśli kawałki są duże, a nawet z kośćmi, najprawdopodobniej duszenie zajmie więcej niż określony czas. A przed dodaniem szpinaku sprawdź mięso pod kątem gotowości-kości nie powinny być czerwone ani jasnoróżowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli kurczak jest gotowy, dodaj przygotowany szpinak na patelnię. Mieszaj i podgrzewaj wszystko razem przez 1-2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Szpinak powinien się kulić, stać się miękki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij patelnię z ognia. Ułóż kurczaka ze szpinakiem na talerzach i podawaj. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy