Baranina Khashlama

bez oleju i wody, po prostu włóż wszystko do kotła i tuszu do rzęs! Baranina khashlama to znany przepis na kuchnię kaukaską. Jest to mięso duszone z warzywami we własnym soku, dzięki czemu jest zaskakująco miękkie i aromatyczne. Istnieje wiele odmian tego dania, możesz użyć różnych mięs i kurczaków, a warzywa są również absolutnie dowolne. Może to być bakłażan, cukinia i kapusta, często dodaje się ziemniaki, a następnie do haszlamu nie jest potrzebny żaden dodatek. Zasada pozostaje jedna-długie duszenie bez tłuszczu i płynu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 22 % 4 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, obierz cebulę, umyj pomidory i paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę na duże półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój paprykę w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory na duże kliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kładziemy cebulę na dnie kotła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż warstwę pomidorów na cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dalej jest warstwa mięsa, cebuli i papryki. Mięso na wierzchu soli i pieprzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj wszystko pomidorami na wierzchu. Trochę soli i pieprzu. Nie wlewaj wody! Gasimy najmniejszy ogień przez 4 godziny.

jako podstawę wziąłem ormiański przepis khashlama, to w nim mięso jest duszone tylko z pomidorami i papryką. Jeśli weźmiesz większą ilość mięsa, warstwy będą musiały zostać powtórzone, najważniejsze jest to, że warzywa są na dole i na górze. Dają dużo soku! A mięso jest w nim duszone, więc nie trzeba dodawać żadnego płynu. W innych przepisach dodaje się różne warzywa, należy je również pokroić na tyle grubo, aby nie rozpadły się podczas długiego duszenia. Dusiłem hashlamę w kotle, to najlepsze naczynia do takiego procesu gotowania. I podawałem w doniczkach dla urody. Ale możesz natychmiast w nich dusić, również układając mięso i warzywa warstwami w piekarniku. Wziąłem przyprawy do minimum, aby smak mięsa był obecny w gotowym naczyniu, aromatyczna jagnięcina jest bardzo dobra w haszlamie! Ale możesz eksperymentować i bawić się ze smakiem. W okresie świeżych warzyw to danie jest koniecznie obecne na naszym stole, wkładam do niego młodą cukinię, ziemniaki i kapustę, bezpośrednio liście i pęczki ziół. To jest pyszne! Możesz nawet nie wkładać jagnięciny, ale wtedy nie będzie to już khashlama, ale dimlam, a to zupełnie inna historia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy