skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, obierz cebulę, umyj pomidory i paprykę.
Krok 2:
Pokrój mięso na średnie kawałki.
Krok 3:
Pokrój cebulę na duże półpierścienie.
Krok 4:
Pokrój paprykę w paski.
Krok 5:
Pokrój pomidory na duże kliny.
Krok 6:
Kładziemy cebulę na dnie kotła.
Krok 7:
Rozłóż warstwę pomidorów na cebuli.
Krok 8:
Dalej jest warstwa mięsa, cebuli i papryki. Mięso na wierzchu soli i pieprzu.
Krok 9:
Przykryj wszystko pomidorami na wierzchu. Trochę soli i pieprzu. Nie wlewaj wody! Gasimy najmniejszy ogień przez 4 godziny.
jako podstawę wziąłem ormiański przepis khashlama, to w nim mięso jest duszone tylko z pomidorami i papryką. Jeśli weźmiesz większą ilość mięsa, warstwy będą musiały zostać powtórzone, najważniejsze jest to, że warzywa są na dole i na górze. Dają dużo soku! A mięso jest w nim duszone, więc nie trzeba dodawać żadnego płynu. W innych przepisach dodaje się różne warzywa, należy je również pokroić na tyle grubo, aby nie rozpadły się podczas długiego duszenia. Dusiłem hashlamę w kotle, to najlepsze naczynia do takiego procesu gotowania. I podawałem w doniczkach dla urody. Ale możesz natychmiast w nich dusić, również układając mięso i warzywa warstwami w piekarniku. Wziąłem przyprawy do minimum, aby smak mięsa był obecny w gotowym naczyniu, aromatyczna jagnięcina jest bardzo dobra w haszlamie! Ale możesz eksperymentować i bawić się ze smakiem. W okresie świeżych warzyw to danie jest koniecznie obecne na naszym stole, wkładam do niego młodą cukinię, ziemniaki i kapustę, bezpośrednio liście i pęczki ziół. To jest pyszne! Możesz nawet nie wkładać jagnięciny, ale wtedy nie będzie to już khashlama, ale dimlam, a to zupełnie inna historia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g