makaron z wołowiną w sosie pomidorowym

pyszne i satysfakcjonujące włoskie danie. Spróbuj, spodoba ci się. Pyszny harmonijny obiad dla całej rodziny ze zwykłych produktów można przygotować we włoskim stylu. Dodajemy pomidory do wołowiny, doprawiamy wszystko włoskimi ziołami i podajemy wszystko razem z makaronem - makaronem. Przygotowywany jest po prostu z dostępnych produktów.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 59 % 16 g
123 kcal
IG: 19 / 81 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak pysznie zrobić makaron-makaron z wołowiną? Przygotuj wskazane składniki do gotowania wołowiny w sosie pomidorowym. Polędwica wołowa-miąższ bez kości(możesz wziąć gotową polędwicę lub gulasz). Cebula i czosnek są małe. Pomidory we własnym soku (z miąższem lub bez). Seler jest jedną łodygą, jeśli go nie lubisz, możesz się bez niego obejść. Każda z twardych odmian nadaje się do makaronu, to znaczy możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wołowinę pod bieżącą wodą, osusz. Możesz natychmiast wziąć gotowe pokrojone mięso (gulasz). Jeśli mięso jest w całości, najpierw musisz wyciąć żyły i filmy. Następnie pokrój w długie paski wzdłuż włókien.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i cebulę i drobno posiekaj. Pokrój łodygi selera na pół, usuń twarde nitki wewnątrz łodygi i pokrój. Na patelni z grubym dnem lub patelni rozgrzej olej i smaż cebulę, czosnek i seler na średnim ogniu przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną wołowinę i na dużym ogniu podsmaż mięso z warzywami na lekką skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pomidory do własnego soku, soli, pieprzu, włoskich (prowansalskich) suchych ziół. Mam całe pomidory w słoiku, ugniatam je już w rondlu i duszę razem z nimi. A przed podaniem wyjmuję skórkę z pomidorów z sosu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu w sosie pomidorowym, aż mięso się ugotuje. Czas duszenia będzie zależał od samego mięsa: im młodsze mięso, tym mniej czasu zajmie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy mięso będzie gotowe, sos zgęstnieje, podgrzej wodę z makaronu. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól i pastę. Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Włóż gotową pastę do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj wołowinę w sosie pomidorowym z gorącym makaronem. Połóż makaron na talerzu, polej sosem i dodaj kawałki mięsa. Świeża bazylia dobrze nadaje się do dekoracji. Rozjaśnić makaron z mięsem kieliszek czerwonego wina.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy