skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak pysznie zrobić makaron-makaron z wołowiną? Przygotuj wskazane składniki do gotowania wołowiny w sosie pomidorowym. Polędwica wołowa-miąższ bez kości(możesz wziąć gotową polędwicę lub gulasz). Cebula i czosnek są małe. Pomidory we własnym soku (z miąższem lub bez). Seler jest jedną łodygą, jeśli go nie lubisz, możesz się bez niego obejść. Każda z twardych odmian nadaje się do makaronu, to znaczy możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu
Krok 2:
Opłucz wołowinę pod bieżącą wodą, osusz. Możesz natychmiast wziąć gotowe pokrojone mięso (gulasz). Jeśli mięso jest w całości, najpierw musisz wyciąć żyły i filmy. Następnie pokrój w długie paski wzdłuż włókien.
Krok 3:
Obierz czosnek i cebulę i drobno posiekaj. Pokrój łodygi selera na pół, usuń twarde nitki wewnątrz łodygi i pokrój. Na patelni z grubym dnem lub patelni rozgrzej olej i smaż cebulę, czosnek i seler na średnim ogniu przez kilka minut.
Krok 4:
Dodaj posiekaną wołowinę i na dużym ogniu podsmaż mięso z warzywami na lekką skórkę.
Krok 5:
Dodaj pomidory do własnego soku, soli, pieprzu, włoskich (prowansalskich) suchych ziół. Mam całe pomidory w słoiku, ugniatam je już w rondlu i duszę razem z nimi. A przed podaniem wyjmuję skórkę z pomidorów z sosu.
Krok 6:
Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu w sosie pomidorowym, aż mięso się ugotuje. Czas duszenia będzie zależał od samego mięsa: im młodsze mięso, tym mniej czasu zajmie.
Krok 7:
Gdy mięso będzie gotowe, sos zgęstnieje, podgrzej wodę z makaronu. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól i pastę. Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Włóż gotową pastę do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu.
Krok 8:
Podawaj wołowinę w sosie pomidorowym z gorącym makaronem. Połóż makaron na talerzu, polej sosem i dodaj kawałki mięsa. Świeża bazylia dobrze nadaje się do dekoracji. Rozjaśnić makaron z mięsem kieliszek czerwonego wina.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g