Strudel pita z jabłkami w piekarniku

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo łatwy i bardzo smaczny! Strudel pita z jabłkami w piekarniku przygotujesz w 30 minut! To idealne słodkie wypieki dla początkujących - nawet dziecko sobie z tym poradzi. Orzechy w nadzieniu można zastąpić innymi lub całkowicie usunąć, a jabłka nadają się tutaj nawet kwaśne i twarde!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 71 % 25 g
178 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić strudel pita z jabłkami w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne jabłka. Jeśli masz je zbyt kwaśne, dodaj więcej cukru. Jeśli są zbyt twarde, nie jest to krytyczne, ponieważ i tak dusimy je na patelni. Zamiast orzechów włoskich możesz wziąć orzechy laskowe, orzeszki ziemne lub inne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz jabłka. Obierz je z nasion i skórki, pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Wlej sok z cytryny na jabłka, aby się nie ściemniały, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy włoskie na okruchy. Możesz to zrobić za pomocą blendera, możesz przepuścić je przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić masę cukrową do złotego koloru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść przygotowane jabłka na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić jabłka na średnim ogniu, aż będą miękkie. Skoncentruj się na swoim piecu. 5 minut przed końcem gotowania dodaj cynamon, wymieszaj. Niech nadzienie ostygnie. Jeśli nie możesz prawidłowo ustawić czasu duszenia, po prostu dodaj cynamon, gdy jabłka zaczną mięknąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj surowe jajko kurze i osusz serwetką. Wbij go do miski i ubij, aż będzie gładki widelcem lub trzepaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż chleb pita na powierzchni roboczej. Posmaruj powierzchnię chleba pita ubitym jajkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp posmarowany jajkiem chleb pita posiekanym orzechami włoskimi (1 arkusz chleba pita pozostawia połowę orzecha włoskiego).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż połowę nadzienia jabłkowego na wierzchu warstwy orzecha, rozprowadzając je równomiernie i nie sięgając do krawędzi chleba pita około 1,5-2 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Złóż do wewnątrz, bezpośrednio na nadzienie, najpierw krótkie krawędzie pity, a następnie obie długie krawędzie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zacznij zwijać rolkę od boku krótkiej krawędzi. Zrób to samo z drugim liściem chleba pita.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż strudlesy na naoliwionym pergaminie, posmaruj je pozostałym ubitym jajkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz strudele w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe strudle niech ostygną. Następnie pokrój je na kawałki i podawaj. Smacznego!

obecnie cienki chleb pita jest szeroko stosowany u wielu gospodyń domowych. Z niego można gotować bułki, bułki, koperty z różnymi słodkimi i pikantnymi nadzieniami. Można je smażyć na patelni lub piec w piekarniku.

dla prawdziwego strudla wykonuje się ciasto ciągnione. Przygotowanie go wymaga czasu, umiejętności i zręczności. Lub możesz użyć ciasta francuskiego.
opcja pita jest moim zdaniem najszybsza, jakby powiedzieć, leniwa. Nie ma potrzeby ugniatania i zwijania ciasta. Wystarczy zrobić nadzienie, zwinąć strudel i upiec w ciągu kilku minut. Jest to bardzo wygodne w ograniczonym czasie.

Strudel z aromatycznym nadzieniem jabłkowym jest delikatny i pyszny. I nawet nie wszyscy od razu zrozumieją, że nie pochodzi z ciasta, ale ze zwykłego chleba pita.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy