skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić strudel pita z jabłkami w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne jabłka. Jeśli masz je zbyt kwaśne, dodaj więcej cukru. Jeśli są zbyt twarde, nie jest to krytyczne, ponieważ i tak dusimy je na patelni. Zamiast orzechów włoskich możesz wziąć orzechy laskowe, orzeszki ziemne lub inne.
Krok 2:
Umyj i osusz jabłka. Obierz je z nasion i skórki, pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Wlej sok z cytryny na jabłka, aby się nie ściemniały, wymieszaj.
Krok 3:
Posiekaj orzechy włoskie na okruchy. Możesz to zrobić za pomocą blendera, możesz przepuścić je przez maszynę do mięsa.
Krok 4:
Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wymieszaj.
Krok 5:
Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić masę cukrową do złotego koloru.
Krok 6:
Umieść przygotowane jabłka na patelni.
Krok 7:
Dusić jabłka na średnim ogniu, aż będą miękkie. Skoncentruj się na swoim piecu. 5 minut przed końcem gotowania dodaj cynamon, wymieszaj. Niech nadzienie ostygnie. Jeśli nie możesz prawidłowo ustawić czasu duszenia, po prostu dodaj cynamon, gdy jabłka zaczną mięknąć.
Krok 8:
Umyj surowe jajko kurze i osusz serwetką. Wbij go do miski i ubij, aż będzie gładki widelcem lub trzepaczką.
Krok 9:
Rozłóż chleb pita na powierzchni roboczej. Posmaruj powierzchnię chleba pita ubitym jajkiem.
Krok 10:
Posyp posmarowany jajkiem chleb pita posiekanym orzechami włoskimi (1 arkusz chleba pita pozostawia połowę orzecha włoskiego).
Krok 11:
Połóż połowę nadzienia jabłkowego na wierzchu warstwy orzecha, rozprowadzając je równomiernie i nie sięgając do krawędzi chleba pita około 1,5-2 cm.
Krok 12:
Złóż do wewnątrz, bezpośrednio na nadzienie, najpierw krótkie krawędzie pity, a następnie obie długie krawędzie.
Krok 13:
Zacznij zwijać rolkę od boku krótkiej krawędzi. Zrób to samo z drugim liściem chleba pita.
Krok 14:
Ułóż strudlesy na naoliwionym pergaminie, posmaruj je pozostałym ubitym jajkiem.
Krok 15:
Piecz strudele w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 16:
Gotowe strudle niech ostygną. Następnie pokrój je na kawałki i podawaj. Smacznego!
obecnie cienki chleb pita jest szeroko stosowany u wielu gospodyń domowych. Z niego można gotować bułki, bułki, koperty z różnymi słodkimi i pikantnymi nadzieniami. Można je smażyć na patelni lub piec w piekarniku.
dla prawdziwego strudla wykonuje się ciasto ciągnione. Przygotowanie go wymaga czasu, umiejętności i zręczności. Lub możesz użyć ciasta francuskiego.
opcja pita jest moim zdaniem najszybsza, jakby powiedzieć, leniwa. Nie ma potrzeby ugniatania i zwijania ciasta. Wystarczy zrobić nadzienie, zwinąć strudel i upiec w ciągu kilku minut. Jest to bardzo wygodne w ograniczonym czasie.
Strudel z aromatycznym nadzieniem jabłkowym jest delikatny i pyszny. I nawet nie wszyscy od razu zrozumieją, że nie pochodzi z ciasta, ale ze zwykłego chleba pita.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g