skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kurczaka z kiszoną kapustą na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Każda część kurczaka nadaje się do gotowania, wziąłem dużą udko z kurczaka.
Krok 2:
Do przygotowania tego dania nadaje się tylko prawdziwa kapusta kiszona. Żadna szybka kapusta octowa nie zadziała. Jeśli jest kwaśny, można go zalać zimną wodą i odstawić na 5-10 minut. Następnie wrzuć do durszlaka lub sita i spłucz pod zimną wodą, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Umyj udko kurczaka, osusz i usuń kości. Pokrój filet z kurczaka na kawałki i włóż do miski. Dodaj do niego koncentrat pomidorowy i posiekany czosnek. Wszystko wymieszaj i pozostaw do marynowania na 5-6 godzin.
Krok 4:
Obierz cebulę, pokrój i umieść na patelni z olejem roślinnym. Smaż cebulę przez 5 minut, podrzucając.
Krok 5:
Umieść kiszoną kapustę na patelni z cebulą i wymieszaj. Wszystko pieprz, posyp cukrem i wlej wodę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Uważaj, aby kapusta się nie przypaliła. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Połóż kawałki kurczaka i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, podrzucając.
Krok 7:
Dodaj liść laurowy, posiekany czosnek i wymieszaj.
Krok 8:
Połóż smażone kawałki kurczaka na kapuście. Ponownie przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż będą miękkie, zdejmij z ognia i podawaj.
Krok 9:
Do kurczaka z kiszoną kapustą można podawać gotowane ziemniaki, zioła i świeże warzywa. Możesz podawać na talerzu lub, tak jak ja, na porcjowanych patelniach. Smacznego.
możesz marynować kurczaka i mniej czasu, na przykład pół godziny. Lub całkowicie odmówić marynowania, zwłaszcza jeśli jesteś pewien wysokiej jakości mięsa. Wtedy czas gotowania zostanie znacznie skrócony.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g