skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Aleksandryjskie? Przygotuj niezbędne produkty-wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Weź mąkę najwyższej jakości. Mam świeże drożdże, ale możesz wziąć suche, 20-25 gramów. Pamiętaj, aby wziąć najlepsze masło, nie zastępuj go margaryną lub pastą do smarowania. Powinna mieć temperaturę pokojową. Rodzynki są lekkie, kandyzowane - pomarańczowe, ale lepiej jest wziąć różne, wielokolorowe.
Krok 2:
Rodzynki gotować na parze gorącą wodą przez 8 minut, spłukać, usunąć ogony i osuszyć. W razie potrzeby drobno posiekaj kandyzowane owoce. Użyłam mieszanki kandyzowanych ananasów i domowej roboty ze skórki pomarańczowej (jak je ugotować, będzie link na dole). Rodzynki i kandyzowane owoce posyp mąką, wymieszaj i strząśnij nadmiar przez sito lub durszlak, aby kandyzowane owoce i rodzynki były równomiernie rozłożone w cieście.
Krok 3:
Zrób ciasto. / Nie jest to całkiem zwyczajne, ponieważ nie zawiera mąki, więc powinno wytrzymać 8-12 godzin/. Jajka i żółtka lekko ubij z cukrem, tylko po to, aby cukier się rozpuścił.
Krok 4:
Następnie dodaj miękkie masło do mieszanki jajeczno-cukrowej, nie musisz go topić.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj masło, aż będzie gładkie mikserem na niskich obrotach.
Krok 6:
W innym pojemniku pokrusz świeże prasowane drożdże, wlej trochę ciepłego mleka / aby palec nie był gorący/, dobrze je zetrzyj. Uzupełnij resztę mleka i mieszaj, aż się rozpuści. / Jeśli drożdże są świeże i wysokiej jakości, powinny szybko się rozproszyć. Sprawdź datę ważności i nie używaj starych/. Roztopione mleko nada ciastom piękny odcień i jaśniejszy kremowy smak.
Krok 7:
Teraz wlej drożdże do mieszanki jajecznej, wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
Krok 8:
Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej do fermentacji. Wygodnie jest przygotować ciasto wieczorem, aby rano było gotowe.
Krok 9:
Oto widok gotowego ciasta po fermentacji.
Krok 10:
Ciasto będzie miało warstwę oleju na górze, a pod spodem będzie dużo skwierczących bąbelków.
Krok 11:
Oddzielnie przesiej mąkę 3 razy, wymieszaj z solą i cukrem waniliowym. Następnie Dodaj części do ciasta, wszystko dobrze wymieszaj. Najpierw wtrąciłem trzepaczką, kiedy stało się to trudne, kontynuowałem ugniatanie rękami. Ciasto nie powinno być zatkane, ale delikatne i przylegające do dłoni. Aby ułatwić, nasmaruj ręce bezwonnym olejem roślinnym, nie musisz młotkować mąką.
Krok 12:
Dodaj rodzynki, kandyzowane owoce i łyżkę koniaku / koniak nada wypiekom wyjątkową lekkość/. Kontynuuj ugniatanie, ciasto pozostanie miękkie i lepkie, tak powinno być.
Krok 13:
Przenieś ugniatanie do głębokiego nasmarowanego pojemnika, biorąc pod uwagę, że ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. Przykryj ciasto natłuszczoną folią / w folii robię małe dziurki / lub ręcznikiem i pozostaw w cieple na 1,5 godziny. / Wkładam do nagrzanego do t 35&039; i wyłączonego piekarnika/. Aby kontrolować, kładę szpikulec, ciasto rośnie łatwiej i równomiernie.
Krok 14:
Po upływie czasu ciasto zwiększy się około trzykrotnie. Mam miskę do wyrabiania ciasta na 5 litrów, przeniosłem do rondla 7 litrów i wystarczyło. Gotowe ciasto - 3,120 kg.
Krok 15:
Delikatnie zmiażdż ciasto, podziel na kawałki według liczby kształtów, uformuj równomierną bułkę i napełnij wysmarowane formy 1/2-1/3. Przykryj formy folią i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Formy można smarować zarówno masłem, jak i olejem roślinnym, a następnie odkurzyć mąką i strząsnąć nadmiar.
Krok 16:
W tym czasie ciasto Aleksandryjskie powinno wzrosnąć 2 razy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 180&039; przez około 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160&039;, przykryj wierzch ciasta folią lub pergaminem i piecz przez kolejne 40 minut. Niepotrzebnie nie otwieraj piekarnika. Następnie wyłącz piekarnik, usuń folię i pozostaw w nim ciasta na 30 minut. Piec w trybie góra-dół na średnim poziomie. Skupiasz się na swoim piekarniku.
Krok 17:
Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca, jeśli wyszedł suchy-oznacza to, że pieczenie jest gotowe! Niech ciasta ostygną. Po prostu przykrywam je ręcznikiem, nie kładę ich na boku. Następnie wyjmij ciasta z foremek. Nie gotuj lukru z wyprzedzeniem, ponieważ szybko się zestala, więc gotuj tuż przed nałożeniem.
Krok 18:
Zacznij przygotowywać lukier. Ubij schłodzone białka na puszystą pianę, najpierw na niskich obrotach, a następnie stopniowo dodając prędkość. Nie przestając ubijać, dodaj przesiany cukier puder w częściach. Na samym końcu dodaj sok z cytryny i kontynuuj ubijanie jeszcze trochę. Glazura powinna uzyskać jednolitą konsystencję, gładką i błyszczącą. Aby lukier był grubszy, dodaj cukier puder, ale po trochu. Możesz kupić gotową glazurę, jak chcesz.
Krok 19:
Gdy ciasta wielkanocne ostygną, przykryj je lukrem i udekoruj posypką do ciasta. Ciasta dojrzewają w ciągu 8 godzin. Takie będą w przekroju. Dobrze upieczone, lekkie, przewiewne, porowate, lekko wilgotne ciasto. Umiarkowanie słodki, o przyjemnym kremowym smaku i aromacie wanilii. Smak można nieco zmienić, dodając do glazury różne smaki. Możesz dodać więcej do tej ilości ciasta rodzynkowego i kandyzowanego.
jak gotować kandyzowane skórki pomarańczowe można zobaczyć
tu
.
jak zrobić lukier na żelatynie, który nie kruszy się ani nie kruszy, możesz zobaczyć
tu
.
jeśli boisz się przygotować lukier z surowych białek, skorzystaj z przepisu na krem z kremem białkowym, w którym białka są warzone syropem, poddawane obróbce cieplnej. Ten krem jest również idealny, jak go przygotować, możesz zobaczyć opis krok po kroku ze zdjęciem
tu
.
liczba ciast to 6 sztuk, ale może być ich więcej, zależy od wielkości form.
z tej liczby produktów uzyskano 4 duże ciasta d 12 cm, h 13 cm; i 2 mniejsze ciasta: 1 d 10 cm, h 7 cm; i 1 d 9 cm, h 12 cm.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mieszanka kandyzowanych owoców - 216 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g
- Ghee milk - 84 kcal/100g