ciasto Aleksandryjskie na roztopionym mleku

zwiewne, pachnące, delikatne, najlepsze wypieki na Wielkanoc! Ciasto Aleksandryjskie na roztopionym mleku jest uważane za jedno z najbogatszych i najbardziej udanych w smaku. Z ciastem dla niego będziesz musiał majstrować, potrzebuje czasu na dojrzewanie, ale w końcu dostaniesz niesamowite wypieki! Ponadto każdy początkujący sobie z tym poradzi.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 76 % 51 g
313 kcal
IG: 0 / 4 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Aleksandryjskie? Przygotuj niezbędne produkty-wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Weź mąkę najwyższej jakości. Mam świeże drożdże, ale możesz wziąć suche, 20-25 gramów. Pamiętaj, aby wziąć najlepsze masło, nie zastępuj go margaryną lub pastą do smarowania. Powinna mieć temperaturę pokojową. Rodzynki są lekkie, kandyzowane - pomarańczowe, ale lepiej jest wziąć różne, wielokolorowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki gotować na parze gorącą wodą przez 8 minut, spłukać, usunąć ogony i osuszyć. W razie potrzeby drobno posiekaj kandyzowane owoce. Użyłam mieszanki kandyzowanych ananasów i domowej roboty ze skórki pomarańczowej (jak je ugotować, będzie link na dole). Rodzynki i kandyzowane owoce posyp mąką, wymieszaj i strząśnij nadmiar przez sito lub durszlak, aby kandyzowane owoce i rodzynki były równomiernie rozłożone w cieście.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób ciasto. / Nie jest to całkiem zwyczajne, ponieważ nie zawiera mąki, więc powinno wytrzymać 8-12 godzin/. Jajka i żółtka lekko ubij z cukrem, tylko po to, aby cukier się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj miękkie masło do mieszanki jajeczno-cukrowej, nie musisz go topić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj masło, aż będzie gładkie mikserem na niskich obrotach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W innym pojemniku pokrusz świeże prasowane drożdże, wlej trochę ciepłego mleka / aby palec nie był gorący/, dobrze je zetrzyj. Uzupełnij resztę mleka i mieszaj, aż się rozpuści. / Jeśli drożdże są świeże i wysokiej jakości, powinny szybko się rozproszyć. Sprawdź datę ważności i nie używaj starych/. Roztopione mleko nada ciastom piękny odcień i jaśniejszy kremowy smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz wlej drożdże do mieszanki jajecznej, wymieszaj mikserem na niskich obrotach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej do fermentacji. Wygodnie jest przygotować ciasto wieczorem, aby rano było gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto widok gotowego ciasta po fermentacji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto będzie miało warstwę oleju na górze, a pod spodem będzie dużo skwierczących bąbelków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oddzielnie przesiej mąkę 3 razy, wymieszaj z solą i cukrem waniliowym. Następnie Dodaj części do ciasta, wszystko dobrze wymieszaj. Najpierw wtrąciłem trzepaczką, kiedy stało się to trudne, kontynuowałem ugniatanie rękami. Ciasto nie powinno być zatkane, ale delikatne i przylegające do dłoni. Aby ułatwić, nasmaruj ręce bezwonnym olejem roślinnym, nie musisz młotkować mąką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj rodzynki, kandyzowane owoce i łyżkę koniaku / koniak nada wypiekom wyjątkową lekkość/. Kontynuuj ugniatanie, ciasto pozostanie miękkie i lepkie, tak powinno być.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś ugniatanie do głębokiego nasmarowanego pojemnika, biorąc pod uwagę, że ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. Przykryj ciasto natłuszczoną folią / w folii robię małe dziurki / lub ręcznikiem i pozostaw w cieple na 1,5 godziny. / Wkładam do nagrzanego do t 35&039; i wyłączonego piekarnika/. Aby kontrolować, kładę szpikulec, ciasto rośnie łatwiej i równomiernie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po upływie czasu ciasto zwiększy się około trzykrotnie. Mam miskę do wyrabiania ciasta na 5 litrów, przeniosłem do rondla 7 litrów i wystarczyło. Gotowe ciasto - 3,120 kg.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Delikatnie zmiażdż ciasto, podziel na kawałki według liczby kształtów, uformuj równomierną bułkę i napełnij wysmarowane formy 1/2-1/3. Przykryj formy folią i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Formy można smarować zarówno masłem, jak i olejem roślinnym, a następnie odkurzyć mąką i strząsnąć nadmiar.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W tym czasie ciasto Aleksandryjskie powinno wzrosnąć 2 razy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 180&039; przez około 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160&039;, przykryj wierzch ciasta folią lub pergaminem i piecz przez kolejne 40 minut. Niepotrzebnie nie otwieraj piekarnika. Następnie wyłącz piekarnik, usuń folię i pozostaw w nim ciasta na 30 minut. Piec w trybie góra-dół na średnim poziomie. Skupiasz się na swoim piekarniku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca, jeśli wyszedł suchy-oznacza to, że pieczenie jest gotowe! Niech ciasta ostygną. Po prostu przykrywam je ręcznikiem, nie kładę ich na boku. Następnie wyjmij ciasta z foremek. Nie gotuj lukru z wyprzedzeniem, ponieważ szybko się zestala, więc gotuj tuż przed nałożeniem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zacznij przygotowywać lukier. Ubij schłodzone białka na puszystą pianę, najpierw na niskich obrotach, a następnie stopniowo dodając prędkość. Nie przestając ubijać, dodaj przesiany cukier puder w częściach. Na samym końcu dodaj sok z cytryny i kontynuuj ubijanie jeszcze trochę. Glazura powinna uzyskać jednolitą konsystencję, gładką i błyszczącą. Aby lukier był grubszy, dodaj cukier puder, ale po trochu. Możesz kupić gotową glazurę, jak chcesz.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gdy ciasta wielkanocne ostygną, przykryj je lukrem i udekoruj posypką do ciasta. Ciasta dojrzewają w ciągu 8 godzin. Takie będą w przekroju. Dobrze upieczone, lekkie, przewiewne, porowate, lekko wilgotne ciasto. Umiarkowanie słodki, o przyjemnym kremowym smaku i aromacie wanilii. Smak można nieco zmienić, dodając do glazury różne smaki. Możesz dodać więcej do tej ilości ciasta rodzynkowego i kandyzowanego.

jak gotować kandyzowane skórki pomarańczowe można zobaczyć tu .

jak zrobić lukier na żelatynie, który nie kruszy się ani nie kruszy, możesz zobaczyć tu .

jeśli boisz się przygotować lukier z surowych białek, skorzystaj z przepisu na krem z kremem białkowym, w którym białka są warzone syropem, poddawane obróbce cieplnej. Ten krem jest również idealny, jak go przygotować, możesz zobaczyć opis krok po kroku ze zdjęciem tu .

liczba ciast to 6 sztuk, ale może być ich więcej, zależy od wielkości form.
z tej liczby produktów uzyskano 4 duże ciasta d 12 cm, h 13 cm; i 2 mniejsze ciasta: 1 d 10 cm, h 7 cm; i 1 d 9 cm, h 12 cm.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mieszanka kandyzowanych owoców - 216   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g
  • Ghee milk - 84   kcal/100g

Podobne przepisy