Prosta Charlotte z jabłkami w piekarniku jest bujna

pyszne, proste, najlepsze wypieki dla całej rodziny! Bujna Charlotte z jabłkami spodoba ci się za pierwszym razem. Ma jeden sekret, który sprawia, że jest bardzo przewiewna, delikatna, wysoka. Cięcie owoców i ugniatanie ciasta zajmie nie więcej niż 10 minut, przez resztę czasu ciasto będzie pieczone w piekarniku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 81 % 35 g
190 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec puszystą Charlotte jabłkową? To proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć jabłka tej samej odmiany lub innej. Najważniejsze jest to, że same w sobie są smaczne, pachnące i soczyste. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 1 więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka mikserem, aż pojawi się lekka piana. Następnie stopniowo dodawaj cukier w małych porcjach i kontynuuj ubijanie, aż będzie puszysta, przez 3-5 minut. Aby sprawdzić, jak ubite są jajka, narysuj linię wzdłuż masy szpatułką. Jeśli ślad utrzymuje się przez 1-2 sekundy, jajka są ubijane do pożądanej konsystencji. Jeśli ślad natychmiast zniknie, musisz kontynuować ubijanie. Ważne jest, aby nie przebijać jaj - na powierzchni powinny znajdować się małe bąbelki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Mąkę należy przesiać - w ten sposób nasyca się tlenem, a ciasto nabiera lekkości. Jeśli jest czas, lepiej nawet dwukrotnie przesiać mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuując ubijanie jajek teraz na niskich obrotach, dodaj przesianą mąkę do ciasta w częściach. Jeśli ubijasz na wysokich obrotach, ciasto może mocno osiąść i stracić przewiewność, ponieważ im dłużej jajka są ubijane, tym gęstsze stają się, a tlen opuszcza masę. Możesz użyć szpatułki, ale mikser nadal miesza ciasto lepiej i bardziej równomiernie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Ale jednocześnie powinny w nim pozostać pęcherzyki powietrza, choć nie w takiej ilości, jak przed dodaniem mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłka umyć, obrać, wydrążyć i pokroić na średnie kawałki. Nie obierałam skórki, bo w moich jabłkach jest cienka i nie mam nic przeciwko skórce))

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej przygotowane jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę (20-22 cm) pergaminem i nasmaruj spód (ale nie ściany!) masłem. Włóż ciasto do formy i spłaszcz. W razie potrzeby posyp ciasto równomiernie cienką warstwą cukru. Nie zrobiłem tego, ponieważ ciasto było słodkie. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut. Przez pierwsze 25 minut nie otwieraj drzwi piekarnika, w przeciwnym razie ciasto się uspokoi. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem - powinien wyjść na sucho

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotową Charlotte z formy, lekko ostudź i podawaj, krojąc na porcje. Smacznego!

możesz dostosować objętość cukru. Dla kogoś 200 gramów wydaje się trochę za dużo, w tym przypadku zmniejsz go do 150-180.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy