skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec puszystą Charlotte jabłkową? To proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć jabłka tej samej odmiany lub innej. Najważniejsze jest to, że same w sobie są smaczne, pachnące i soczyste. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 1 więcej.
Krok 2:
Ubij jajka mikserem, aż pojawi się lekka piana. Następnie stopniowo dodawaj cukier w małych porcjach i kontynuuj ubijanie, aż będzie puszysta, przez 3-5 minut. Aby sprawdzić, jak ubite są jajka, narysuj linię wzdłuż masy szpatułką. Jeśli ślad utrzymuje się przez 1-2 sekundy, jajka są ubijane do pożądanej konsystencji. Jeśli ślad natychmiast zniknie, musisz kontynuować ubijanie. Ważne jest, aby nie przebijać jaj - na powierzchni powinny znajdować się małe bąbelki.
Krok 3:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Mąkę należy przesiać - w ten sposób nasyca się tlenem, a ciasto nabiera lekkości. Jeśli jest czas, lepiej nawet dwukrotnie przesiać mąkę.
Krok 4:
Kontynuując ubijanie jajek teraz na niskich obrotach, dodaj przesianą mąkę do ciasta w częściach. Jeśli ubijasz na wysokich obrotach, ciasto może mocno osiąść i stracić przewiewność, ponieważ im dłużej jajka są ubijane, tym gęstsze stają się, a tlen opuszcza masę. Możesz użyć szpatułki, ale mikser nadal miesza ciasto lepiej i bardziej równomiernie.
Krok 5:
Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Ale jednocześnie powinny w nim pozostać pęcherzyki powietrza, choć nie w takiej ilości, jak przed dodaniem mąki.
Krok 6:
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć i pokroić na średnie kawałki. Nie obierałam skórki, bo w moich jabłkach jest cienka i nie mam nic przeciwko skórce))
Krok 7:
Wlej przygotowane jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.
Krok 8:
Przykryj formę (20-22 cm) pergaminem i nasmaruj spód (ale nie ściany!) masłem. Włóż ciasto do formy i spłaszcz. W razie potrzeby posyp ciasto równomiernie cienką warstwą cukru. Nie zrobiłem tego, ponieważ ciasto było słodkie. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut. Przez pierwsze 25 minut nie otwieraj drzwi piekarnika, w przeciwnym razie ciasto się uspokoi. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem - powinien wyjść na sucho
Krok 9:
Wyjmij gotową Charlotte z formy, lekko ostudź i podawaj, krojąc na porcje. Smacznego!
możesz dostosować objętość cukru. Dla kogoś 200 gramów wydaje się trochę za dużo, w tym przypadku zmniejsz go do 150-180.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g