chleb bananowy w piekarniku autorstwa Andy Chef

Wspaniały nietrywialny chleb na śniadanie. Banany do tego przepisu można przyjmować zarówno bardzo dojrzałe (z czarnymi kropkami na skórce), jak i twardsze, ale nie zielone. Sam Andrei radzi gotować z miękkich dojrzałych bananów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 69 % 34 g
243 kcal
IG: 0 / 35 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Banany obrać i rozgnieść na puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko i cukier do bananów. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej schłodzone stopione masło do bananów i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj formę do chleba (lepiej wziąć silikonową) masłem i posyp mąką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś ciasto do formy do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz chleb przez około 1 godzinę w 175°C. Lepiej piec w trybie dolnym, aby góra nie zarumieniła się z wyprzedzeniem, podczas gdy chleb w środku nie został jeszcze upieczony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy