Indyk z cukinią w piekarniku

gotowe danie można posypać posiekanymi ziołami. Delikatne i niskokaloryczne mięso z indyka doskonale komponuje się z dowolnymi warzywami. Dziś pieczemy indyka z cukinią w piekarniku. Do tego dania można użyć filetów z uda lub piersi z indyka, a zwykłą cukinię zastąpić cukinią.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 10 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 12 % 2 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować indyka z cukinią w piekarniku, potrzebujemy: 400 g filetów z indyka; 300 g cukinii; 50 g pomidorów; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki.l olej roślinny; mielony czarny pieprz i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię opłucz i pokrój w półkola lub koła, jeśli średnica warzyw jest mała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kliny. Użyłam pomidorków koktajlowych, które pokroiłam na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz indyka, cukinię pomidory i czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej 1 łyżkę warzyw. l olej roślinny, sól, pieprz i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Włóż do niego mięso i warzywa. Piecz indyka z cukinią przez około 40 minut w 180°C.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Indyk z cukinią jest gotowy. Smacznego!

oprócz wymienionych warzyw możesz dodać do potrawy trochę marchewki i ziemniaków.
oprócz pieczenia w piekarniku indyka z cukinią można dusić na patelni, garnku, kotle lub w powolnej kuchence z dodatkiem niewielkiej ilości wody lub bulionu. A także smażyć.
jeśli pokroisz wszystko na małe kawałki, to danie jest odpowiednie dla małych dzieci w wieku od 8-9 miesięcy, kiedy nadszedł czas, aby oprócz różnych tłuczonych ziemniaków przyzwyczaić je do jedzenia na kawałki. To prawda, że w tym przypadku lepiej nie dodawać pomidora (jeśli jest alergia) lub zastąpić innym niealergicznym warzywem, takim jak ziemniaki.
moje dziecko nadal lubi puree warzywne z cukinii brokułów i kalafiora, mimo że ma już 7 lat, a mięso to Indyk. Kocha ich od dzieciństwa. Więc kiedy nadszedł czas, aby przejść na bardziej solidne jedzenie, wybrałem dokładnie to połączenie. To prawda, że nie jest pieczona w otwartej formie, ponieważ mięso na wierzchu staje się lekko twardą skórką, którą dziecko trudno przeżuć miniaturowymi zębami, ale pieczone w garnku w bulionie lub duszone na patelni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy