skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować indyka z cukinią w piekarniku, potrzebujemy: 400 g filetów z indyka; 300 g cukinii; 50 g pomidorów; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki.l olej roślinny; mielony czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 2:
Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Krok 3:
Cukinię opłucz i pokrój w półkola lub koła, jeśli średnica warzyw jest mała.
Krok 4:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kliny. Użyłam pomidorków koktajlowych, które pokroiłam na pół.
Krok 5:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 6:
W misce połącz indyka, cukinię pomidory i czosnek.
Krok 7:
Wlej 1 łyżkę warzyw. l olej roślinny, sól, pieprz i wymieszaj.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Włóż do niego mięso i warzywa. Piecz indyka z cukinią przez około 40 minut w 180°C.
Krok 9:
Indyk z cukinią jest gotowy. Smacznego!
oprócz wymienionych warzyw możesz dodać do potrawy trochę marchewki i ziemniaków.
oprócz pieczenia w piekarniku indyka z cukinią można dusić na patelni, garnku, kotle lub w powolnej kuchence z dodatkiem niewielkiej ilości wody lub bulionu. A także smażyć.
jeśli pokroisz wszystko na małe kawałki, to danie jest odpowiednie dla małych dzieci w wieku od 8-9 miesięcy, kiedy nadszedł czas, aby oprócz różnych tłuczonych ziemniaków przyzwyczaić je do jedzenia na kawałki. To prawda, że w tym przypadku lepiej nie dodawać pomidora (jeśli jest alergia) lub zastąpić innym niealergicznym warzywem, takim jak ziemniaki.
moje dziecko nadal lubi puree warzywne z cukinii brokułów i kalafiora, mimo że ma już 7 lat, a mięso to Indyk. Kocha ich od dzieciństwa. Więc kiedy nadszedł czas, aby przejść na bardziej solidne jedzenie, wybrałem dokładnie to połączenie. To prawda, że nie jest pieczona w otwartej formie, ponieważ mięso na wierzchu staje się lekko twardą skórką, którą dziecko trudno przeżuć miniaturowymi zębami, ale pieczone w garnku w bulionie lub duszone na patelni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g