chleb pita z twarogiem i serem topionym w piekarniku

idealna przekąska na przybycie nieoczekiwanych gości. Ormiański chleb pita to cienka i elastyczna tortilla wykonana z przaśnego ciasta. Chleb pita doskonale pomaga gospodyniom domowym, gdy trzeba szybko nakryć stół z okazji przybycia gości i jest dobry na pikniku.Taki chleb pita można podawać na obiad z bulionem.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 35 % 13 g
173 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować chleb pita z twarogiem, potrzebujemy następujących produktów: jeden duży liść cienkiego ormiańskiego chleba pita, twarożek (Mam 5%), paprykę (miałem mrożoną), koperek lub pietruszkę, kilka ząbków czosnku, sól i pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od przygotowania nadzienia. Aby to zrobić, weź twaróg 4-9 % tłuszczu. Dobrze zetrzyj twarożek z roztopionym serem widelcem. Wyciśnij ząbek (możesz kilka ząbków) czosnku do powstałej masy za pomocą specjalnej prasy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj koperek pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Następnie drobno posiekaj warzywa nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekane warzywa do mieszanki twarogowej i mieszaj, aż będą gładkie. Jeśli mieszanina jest zbyt sucha, możesz dodać do niej łyżkę kwaśnej śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż arkusz chleba pita na stole. Nakładamy na niego cienką warstwę twarogu z ziołami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj czerwoną paprykę, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę. Przystawka będzie wyglądać bardzo pięknie, jeśli użyjesz papryki w różnych kolorach (sygnalizacja świetlna). Połóż kostki pieprzu na chlebie pita z twarogiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń chleb pita z twarogiem i pieprzem w ciasną bułkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przekładamy rolkę chleba pita do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia i smarujemy powierzchnię jajkiem, po wymieszaniu widelcem w filiżance.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp roladę pita sezamem na wierzchu i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około kwadrans.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Niech chleb pita ostygnie, a następnie pokrój ostrym nożem na kawałki. Podajemy jako przekąskę na ciepło lub na zimno.

cienki chleb pita to idealna baza do bułek z przekąskami i kanapek, w które można owinąć wszystko. Możesz zrobić z niego szybki deser.
ponadto chleb pita nie traci swoich właściwości smakowych przez długi czas-można go przechowywać w stanie suszonym do sześciu miesięcy. Aby świeży chleb pita nie zakwitł, przechowuj go w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g

Podobne przepisy