skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować chleb pita z twarogiem, potrzebujemy następujących produktów: jeden duży liść cienkiego ormiańskiego chleba pita, twarożek (Mam 5%), paprykę (miałem mrożoną), koperek lub pietruszkę, kilka ząbków czosnku, sól i pieprz.
Krok 2:
Zacznijmy od przygotowania nadzienia. Aby to zrobić, weź twaróg 4-9 % tłuszczu. Dobrze zetrzyj twarożek z roztopionym serem widelcem. Wyciśnij ząbek (możesz kilka ząbków) czosnku do powstałej masy za pomocą specjalnej prasy.
Krok 3:
Dokładnie umyj koperek pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Następnie drobno posiekaj warzywa nożem.
Krok 4:
Dodaj posiekane warzywa do mieszanki twarogowej i mieszaj, aż będą gładkie. Jeśli mieszanina jest zbyt sucha, możesz dodać do niej łyżkę kwaśnej śmietany.
Krok 5:
Rozłóż arkusz chleba pita na stole. Nakładamy na niego cienką warstwę twarogu z ziołami.
Krok 6:
Umyj czerwoną paprykę, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę. Przystawka będzie wyglądać bardzo pięknie, jeśli użyjesz papryki w różnych kolorach (sygnalizacja świetlna). Połóż kostki pieprzu na chlebie pita z twarogiem.
Krok 7:
Zwiń chleb pita z twarogiem i pieprzem w ciasną bułkę.
Krok 8:
Przekładamy rolkę chleba pita do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia i smarujemy powierzchnię jajkiem, po wymieszaniu widelcem w filiżance.
Krok 9:
Posyp roladę pita sezamem na wierzchu i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około kwadrans.
Krok 10:
Niech chleb pita ostygnie, a następnie pokrój ostrym nożem na kawałki. Podajemy jako przekąskę na ciepło lub na zimno.
cienki chleb pita to idealna baza do bułek z przekąskami i kanapek, w które można owinąć wszystko. Możesz zrobić z niego szybki deser.
ponadto chleb pita nie traci swoich właściwości smakowych przez długi czas-można go przechowywać w stanie suszonym do sześciu miesięcy. Aby świeży chleb pita nie zakwitł, przechowuj go w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g