chleb kukurydziany bez drożdży na mleku w piekarniku

doskonały chleb! Miękki i bardzo aromatyczny. Chleb kukurydziany w tym przepisie na pewno ci się spodoba, ponieważ jest zdrowszy niż zwykły biały. Można go gotować na różne sposoby, ale ta opcja jest jedną z najprostszych i osobiście przetestowana przeze mnie.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 80 % 44 g
257 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do pewnego momentu nie wiedziałem, jak upiec chleb kukurydziany bez drożdży w piekarniku, więc postanowiłem spróbować naprawić tę lukę w moich kulinarnych doświadczeniach. Eksperyment się powiódł, więc dzielę się z Wami tym prostym przepisem. Będziemy potrzebować produktów wymienionych w składnikach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać ciasto od zmieszania dwóch rodzajów mąki w głębokiej misce - kukurydzy i pszenicy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnym pojemniku połącz cukier granulowany, mleko i olej roślinny, dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wymieszaj mąkę i masę mleczną, zagniataj do półpłynnej konsystencji (ciasto będzie jak ciężka śmietana).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej nasze ciasto do dużej formy, uprzednio posmarowanej tłuszczem lub olejem. Rozgrzej piekarnik do średniej temperatury (około 180 lub 200 stopni), umieść tam formę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz chleb przez około 45 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kiedy czas przeznaczony na pieczenie minie, nasz chleb będzie zarumieniony i dobrze upieczony. Wyjmujemy go z piekarnika i przed wyjęciem z formy pozostawiamy do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój na kawałki i podawaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

pewnego dnia nadszedł moment, kiedy po prostu miałem dość kupowania i jedzenia chleba sklepowego. Bochenek musztardy szybko się wietrzy, Borodinsky jest spleśniały, zwykła biała Saika kruszy się bezbożnie podczas krojenia. Trochę się zastanowiłem i postanowiłem nauczyć się gotować chleb według różnych przepisów kulinarnych. Wypróbowałem ten przepis i byłem bardzo zadowolony. I chcę dać jedną radę: aby skórka chleba nie zardzewiała, posmaruj ją ciepłą wodą, gdy jeszcze nie ostygnie. Teraz przestudiuję inne przepisy na chleb, na przykład już spojrzałem na to, jak gotować chleb kukurydziany na kefirze, z dodatkiem twardego sera do ciasta, a także upieczę chleb z innych rodzajów mąki. W każdym razie domowe wypieki będą lepsze niż sklepowe. Wypróbuj różne opcje i Ty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy