zapiekanka z cukinii ziemniaki brokuły papryka w piekarniku

zdrowe i smaczne danie z warzyw-przygotowanie proste i szybkie! Miłośnicy warzyw, a także ci, którzy podążają za figurą, są dedykowani...)) Pyszne danie witaminowe to lekka kolacja, a przygotowanie jest proste i ogólnie szybkie.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 35 % 6 g
98 kcal
IG: 71 / 29 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

najpierw musisz przygotować warzywa: umyj je, Wytnij łodygi pomidorów i papryki, usuń nasiona z papryki. Obierz cebulę i ziemniaki, cukinia jest młoda, dlatego nie ma potrzeby ich obierania. Brokuły pokroić w kwiatostany.

pokrój ziemniaki, cukinię, pomidory i cebulę w plasterki. Papryka w wąskich plasterkach.

w naczyniu do pieczenia połóż koła ziemniaków dolną warstwą, cebulę, a następnie cukinię, następną warstwą są pomidory. Na wierzchu mieszane brokuły, plasterki pieprzu i zielony groszek.

warzywa posyp solą, przyprawami według własnego gustu-wolę Curry (czasami zamiast posypać warzywa ziołami prowansalskimi). Zalej zawartość formy mlekiem, polej oliwą z oliwek.

umieść formę z przyszłą zapiekanką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut (do momentu ugotowania warzyw). 5 minut przed gotowaniem posyp zapiekankę grubo startym serem.

podawaj na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy