serniki z kaszą manną i kwaśną śmietaną w piekarniku

domowe serniki w piekarniku to idealne danie śniadaniowe. Aby serniki były delikatne i rozpływały się w ustach, konieczne jest przetarcie twarogu przez sito, a dopiero potem wymieszanie go z jajkiem, cukrem, mąką. Jeśli chcesz ugotować pyszne danie, używaj tylko Produktu wysokiej jakości.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 41 % 17 g
220 kcal
IG: 6 / 44 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty do gotowania serników w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce kombajnu wkładam twarożek, wszystkie pozostałe składniki dodaję cukier, śmietanę, masło o temperaturze pokojowej, jajko kurze, cukier waniliowy, szczyptę soli i wszystko mieszam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotową mieszaninę przenoszę do miski, wsypuję rodzynki, wcześniej umyte w gorącej wodzie i osuszone ręcznikiem. Wszystko mieszam, równomiernie rozprowadzając rodzynki na całej masie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw mieszaninę na 15-20 minut, aby semolina pęczniała.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie układam mieszaninę w foremkach, wypełniając je 1/3 formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczę na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowymi pieczonymi sernikami pozwalam lekko ostygnąć i wyjmuję je z foremek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś na talerz, do dekoracji możesz użyć śmietany, dżemu, świeżych jagód i rozpuszczonej czekolady. Smacznego!!!

jeśli chcesz, aby serniki były lżejsze i bardziej dietetyczne, nie gotuj ich na patelni, ale upiecz w piekarniku. Zawsze możesz zmienić danie według własnego gustu, dodając jagody, orzechy lub rodzynki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy