skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 190-200 stopni Celsjusza.
2. Pokrój filet z łososia na małe steki o grubości nie większej niż 1 cm (aby ryba miała czas na upieczenie podczas pieczenia). Możesz kupić gotowe porcje w sklepie. Opłucz steki rybne pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
3. Dokładnie zetrzyj każdy kawałek łososia mieszanką soli i czarnego mielonego pieprzu.
4. Ser śmietankowy (taki jak Philadelphia) włożyć do małej miski i rozgnieść widelcem. Dodaj skórkę z cytryny do sera i wszystko dobrze wymieszaj.
obierz ząbek czosnku i przełóż go przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Przenieś posiekany czosnek do miski i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj widelcem razem z twarogiem, aż będzie gładkie. Podziel masę serową przez liczbę steków z łososia i rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni ryby.
5. Umyj natkę pietruszki, osusz i drobno posiekaj. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. W osobnym pojemniku wymieszaj bułkę tartą, starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Posyp steki z łososia tą mieszanką bezpośrednio na wierzchu ułożonego serka śmietankowego. Następnie dopraw kawałki ryby mieloną papryką na wierzchu.
6. Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła i włóż do niego steki z łososia. Umieść formę z rybą w nagrzanym piekarniku piec przez około 15-20 minut, aż ryba będzie gotowa. Gotowość łososia do określenia jego koloru - powinien stać się jasnoróżowy.
7. Wyjmij formę z rybą z piekarnika, dopraw pieczone steki z łososia posiekaną natką pietruszki i podawaj danie na stole. Jako dodatek możesz gotować pieczone warzywa, tłuczone ziemniaki lub ryż na parze.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g