łosoś z serem w piekarniku

Prosty przepis na najsmaczniejsze i najzdrowsze danie! Łosoś z serem w piekarniku jest niesamowicie delikatny w smaku, z nutami serka śmietankowego, aromatem cytryny, papryki i ziół. Taka pieczona ryba może zadowolić zarówno drogich gości, jak i bliskich. Gotowanie jest proste, a wynik z pewnością zadowoli każdego, kto spróbuje przynajmniej kawałka tego delikatnego Dania o delikatnym aromacie.
swetulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 19 g
tłuszcze 38 % 13 g
węglowodany 6 % 2 g
230 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Włącz piekarnik na 190-200 stopni Celsjusza.

2. Pokrój filet z łososia na małe steki o grubości nie większej niż 1 cm (aby ryba miała czas na upieczenie podczas pieczenia). Możesz kupić gotowe porcje w sklepie. Opłucz steki rybne pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.

3. Dokładnie zetrzyj każdy kawałek łososia mieszanką soli i czarnego mielonego pieprzu.

4. Ser śmietankowy (taki jak Philadelphia) włożyć do małej miski i rozgnieść widelcem. Dodaj skórkę z cytryny do sera i wszystko dobrze wymieszaj.
obierz ząbek czosnku i przełóż go przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Przenieś posiekany czosnek do miski i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj widelcem razem z twarogiem, aż będzie gładkie. Podziel masę serową przez liczbę steków z łososia i rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni ryby.

5. Umyj natkę pietruszki, osusz i drobno posiekaj. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. W osobnym pojemniku wymieszaj bułkę tartą, starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Posyp steki z łososia tą mieszanką bezpośrednio na wierzchu ułożonego serka śmietankowego. Następnie dopraw kawałki ryby mieloną papryką na wierzchu.

6. Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła i włóż do niego steki z łososia. Umieść formę z rybą w nagrzanym piekarniku piec przez około 15-20 minut, aż ryba będzie gotowa. Gotowość łososia do określenia jego koloru - powinien stać się jasnoróżowy.

7. Wyjmij formę z rybą z piekarnika, dopraw pieczone steki z łososia posiekaną natką pietruszki i podawaj danie na stole. Jako dodatek możesz gotować pieczone warzywa, tłuczone ziemniaki lub ryż na parze.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy