skład / składniki
metoda gotowania
jak upiec barwena w całości w piekarniku?
konieczne jest przygotowanie ryby. Oczyść tusze z łusek, odetnij płetwy, usuń skrzela, wypatrosz wszystkie wnętrze. Następnie dobrze opłucz rybę pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
włącz piekarnik na 200 stopni.
następnie musisz przygotować marynatę dla ryb. Aby to zrobić, obierz czerwoną cebulę, opłucz, osusz i drobno posiekaj. Wlej cebulę do miski. Czosnek obrać i przepuścić przez prasę, również włożyć do miski.
do pracy z papryczkami chili lepiej nosić rękawice kuchenne, aby uniknąć poparzeń dłoni. Odetnij łodygę pieprzu i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój chili w kostkę i przenieś do miski z cebulą.
wyciśnij sok z połowy cytryny (reszta cytryny będzie potrzebna do dekoracji) i wlej do miski z cebulą i papryką. Dodaj tam oliwę z oliwek i kolendrę. Dokładnie wymieszaj mieszankę marynaty. Sól i dopraw pieprzem do smaku.
ułóż obraną barwenę na blasze do pieczenia lub w odpowiednim naczyniu do pieczenia. Ostrym nożem ostrożnie wykonuj poprzeczne nacięcia na całej długości tuszy, nie przecinając kręgosłupa, z jednej i drugiej strony. Dokładnie przetrzyj rybę przygotowaną marynatą, wcierając ją w skórę i wypełniając całą wewnętrzną jamę.
umieść blachę do pieczenia z rybą w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i kontynuuj gotowanie barweny mniej więcej tyle samo, aż ryba pokryje się apetyczną złotą skórką.
Przenieś gotową pieczoną rybę na talerz do podania, udekoruj pokrojonymi plasterkami cytryny i ziołami. Pieczona barwena może być podawana z ryżem lub warzywami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Barwena gotowana - 115 kcal/100g
- Barwena świeża - 124 kcal/100g