barwena w całości w piekarniku

zdrowe i szalenie łatwe do przygotowania danie! Barwena w całości w piekarniku to wygodny sposób na nakarmienie całej rodziny pysznym, zbilansowanym witaminami pokarmem. Delikatne mięso barweny po prostu rozpływa się w ustach. Ponadto ryba zawiera mało kości, co czyni ją wygodną do spożycia. Barwena przygotowana według tego przepisu jest pysznie pyszna!
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 16 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 9 % 2 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

jak upiec barwena w całości w piekarniku?

konieczne jest przygotowanie ryby. Oczyść tusze z łusek, odetnij płetwy, usuń skrzela, wypatrosz wszystkie wnętrze. Następnie dobrze opłucz rybę pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym.

włącz piekarnik na 200 stopni.

następnie musisz przygotować marynatę dla ryb. Aby to zrobić, obierz czerwoną cebulę, opłucz, osusz i drobno posiekaj. Wlej cebulę do miski. Czosnek obrać i przepuścić przez prasę, również włożyć do miski.

do pracy z papryczkami chili lepiej nosić rękawice kuchenne, aby uniknąć poparzeń dłoni. Odetnij łodygę pieprzu i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój chili w kostkę i przenieś do miski z cebulą.

wyciśnij sok z połowy cytryny (reszta cytryny będzie potrzebna do dekoracji) i wlej do miski z cebulą i papryką. Dodaj tam oliwę z oliwek i kolendrę. Dokładnie wymieszaj mieszankę marynaty. Sól i dopraw pieprzem do smaku.

ułóż obraną barwenę na blasze do pieczenia lub w odpowiednim naczyniu do pieczenia. Ostrym nożem ostrożnie wykonuj poprzeczne nacięcia na całej długości tuszy, nie przecinając kręgosłupa, z jednej i drugiej strony. Dokładnie przetrzyj rybę przygotowaną marynatą, wcierając ją w skórę i wypełniając całą wewnętrzną jamę.

umieść blachę do pieczenia z rybą w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i kontynuuj gotowanie barweny mniej więcej tyle samo, aż ryba pokryje się apetyczną złotą skórką.

Przenieś gotową pieczoną rybę na talerz do podania, udekoruj pokrojonymi plasterkami cytryny i ziołami. Pieczona barwena może być podawana z ryżem lub warzywami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Barwena gotowana - 115   kcal/100g
  • Barwena świeża - 124   kcal/100g

Podobne przepisy