żeberka wieprzowe w marynacie cebulowej w piekarniku

cudownie soczyste i delikatne, zawsze apetyczne! Danie jest wygodne, ponieważ gotuje się wystarczająco szybko. Oczywiście jest przeznaczony dla osób jedzących mięso, w kręgu rodzinnym lub z bliskimi przyjaciółmi, ponieważ mięso podawane jest na kości. Na przytulne spotkania przy piwie lub lampce ulubionego wina. Marynata cebulowa sprawia, że mięso jest niezwykle delikatne i aromatyczne, a żeberka są dobre, ponieważ są marynowane w zaledwie pół godziny.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 67 % 26 g
węglowodany 5 % 2 g
281 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Żeberka wybieraj tylko schłodzone, aby było wystarczająco dużo mięsa i bardzo mało tłuszczu, jeśli to możliwe. Zwykle są sprzedawane jako "żeberka do grilla". Przygotuj mięso. Pamiętaj, aby umyć ciepłą wodą i suszyć wysokiej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie usuń folię z boku żeber, w przeciwnym razie da nieprzyjemny smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z góry wykonaj nacięcia o głębokości około 1 cm, zgodnie z liczbą żeber.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Produkty do marynaty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj Marynatę. Drobno zetrzyj cebulę. Dodaj 1/2 łyżeczki.suchy. przyprawy do wieprzowiny, mięsa lub kebaba, suche. adjiku, sól. Szczypta sucha. czosnek i kolendra. Ostry lub niezbyt, ale adjika na pomidorach-1,5 łyżki. L. ostatni wlać 2 łyżki. l. olej roślinny, dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś mięso do przestronnego naczynia i dobrze zetrzyj marynatą, wcierając i w nacięcia. Pozostaw do marynowania, gdy piekarnik nagrzewa się do 250 stopni lub dłużej, jak pozwala na to czas.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do pieczenia przenieś mięso na natłuszczoną roślinę.ruszt olejowy / pod ruszt można umieścić folię, na dnie formy, nie zrobiłem tego i żałowałem/. Obie strony posyp solą morską i piecz przez 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zmniejsz ciepło do 200 stopni i piecz do miękkości / około 10 minut/. Od czasu do czasu podlewaj uwolniony sok. / Miałem mało soku, smarowałem Rast. masło + adjika po 1st. l. , ale to wszystko zależy od mięsa/.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mięso jest aromatyczne i soczyste. Odstaw na 8-10 minut, posiekaj i podawaj na gorąco z dodatkami, warzywami. Lub jako samodzielne danie z sosem.

mięso w takiej marynacie można zabrać do natury i doskonale ugotować na grillu.
przyprawy i zioła można przyjmować według preferencji lub dostępności.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy