skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Żeberka wybieraj tylko schłodzone, aby było wystarczająco dużo mięsa i bardzo mało tłuszczu, jeśli to możliwe. Zwykle są sprzedawane jako "żeberka do grilla". Przygotuj mięso. Pamiętaj, aby umyć ciepłą wodą i suszyć wysokiej jakości.
Krok 2:
Następnie usuń folię z boku żeber, w przeciwnym razie da nieprzyjemny smak.
Krok 3:
Z góry wykonaj nacięcia o głębokości około 1 cm, zgodnie z liczbą żeber.
Krok 4:
Produkty do marynaty.
Krok 5:
Przygotuj Marynatę. Drobno zetrzyj cebulę. Dodaj 1/2 łyżeczki.suchy. przyprawy do wieprzowiny, mięsa lub kebaba, suche. adjiku, sól. Szczypta sucha. czosnek i kolendra. Ostry lub niezbyt, ale adjika na pomidorach-1,5 łyżki. L. ostatni wlać 2 łyżki. l. olej roślinny, dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Przenieś mięso do przestronnego naczynia i dobrze zetrzyj marynatą, wcierając i w nacięcia. Pozostaw do marynowania, gdy piekarnik nagrzewa się do 250 stopni lub dłużej, jak pozwala na to czas.
Krok 7:
Do pieczenia przenieś mięso na natłuszczoną roślinę.ruszt olejowy / pod ruszt można umieścić folię, na dnie formy, nie zrobiłem tego i żałowałem/. Obie strony posyp solą morską i piecz przez 20 minut.
Krok 8:
Następnie zmniejsz ciepło do 200 stopni i piecz do miękkości / około 10 minut/. Od czasu do czasu podlewaj uwolniony sok. / Miałem mało soku, smarowałem Rast. masło + adjika po 1st. l. , ale to wszystko zależy od mięsa/.
Krok 9:
Mięso jest aromatyczne i soczyste. Odstaw na 8-10 minut, posiekaj i podawaj na gorąco z dodatkami, warzywami. Lub jako samodzielne danie z sosem.
mięso w takiej marynacie można zabrać do natury i doskonale ugotować na grillu.
przyprawy i zioła można przyjmować według preferencji lub dostępności.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g