szaszłyki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami w piekarniku
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój filety na 30 identycznych kawałków. Pokrój cebulę w krążki. Wymieszaj, dodaj przyprawy sól olej i musztardę. Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.
Krok 2:
Podczas marynowania mięsa przygotujemy ziemniaki. Wyciśnij czosnek, wymieszaj z olejem roślinnym.Umyj i pokrój ziemniaki na 2 połówki. Dopraw każdą połówkę i posmaruj kleikiem czosnkowym.
Krok 3:
Łączymy połówki i skręcamy w folię
Krok 4:
Naciągamy mięso z cebulą na szaszłyki i kładziemy nad miską z wodą, aby mięso nie wyschło. Dla wygody możesz użyć siatki z podwójnego kotła lub 2 szaszłyków. Ziemniaki kładziemy również na blasze do pieczenia i wysyłamy do pieczenia w 200 stopniach przez 45-60 minut. Obracaj mięso co 10-15 minut.
Krok 5:
Spożywać ze świeżymi i marynowanymi warzywami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g