skład / składniki
metoda gotowania
1. Myję ryby pod bieżącą wodą. Najwygodniej jest to zrobić w gumowych rękawiczkach.
2. Teraz ostrym nożem usuwamy jesiotra z łusek. Musisz czyścić w kierunku od ogona do głowy.
3. Usuwamy skrzela. Wytnij brzuch, wyczyść wszystkie wnętrze. Przygotowaną tuszę ponownie myjemy pod bieżącą wodą na zewnątrz i wewnątrz.
4. Wlej wodę do dużego rondla, zagotuj na ogniu. Następnie ostrożnie zanurz jesiotra we wrzącej wodzie, pozostaw go dosłownie na kilka sekund. Natychmiast zastąp go strumieniem zimnej wody.
5. Po manipulacji termicznej skóra jest łatwo usuwana wraz z kolcami. Ostrożnie go usuń. Następnie pocieramy rybę solą i odstawiamy na godzinę.
6. Wlej ocet balsamiczny do miski, dodaj zmiękczone masło i zmieloną gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
7. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, wyłóż pergaminem. Kładziemy na nim jesiotra, polewamy go przygotowanym sosem na wierzchu, a oliwą z oliwek na wierzchu sosu.
8. Na koniec posyp rybę sokiem z cytryny. Wysyłamy do piekarnika, pieczemy przez pół godziny.
gotową rybę umieszczamy na płaskim talerzu lub na tacy. Udekoruj warzywami i ziołami do smaku i pożądania. Będzie pięknie, jeśli udekorujesz odświętnie ugotowanego jesiotra cienkimi plasterkami cytryny lub limonki. To danie wygląda jeszcze bardziej elegancko! Tutaj możesz pokazać swoją wyobraźnię i uczynić danie prawdziwym arcydziełem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jesiotr pieczony - 273 kcal/100g
- Jesiotr gotowany - 179 kcal/100g
- Jesiotr - 179 kcal/100g
- Jesiotr świeży - 163 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g