jesiotr świąteczny w piekarniku z cytryną

miłośnicy ryb docenią ten przepis! Pieczony jesiotr w piekarniku jest nie tylko smaczny, ale także piękny. Wszystkie witaminy są zachowane w rybach, nie są tak tłuste jak smażone na patelni. Ci, którzy dbają o swoje zdrowie i sylwetkę, powinni preferować pieczone potrawy. Jesiotr nie ma najniższego kosztu, z tego powodu jest najczęściej przygotowywany na święta. Danie ozdobi świąteczny stół, ponieważ ma wspaniały i bardzo apetyczny wygląd!
rachelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Myję ryby pod bieżącą wodą. Najwygodniej jest to zrobić w gumowych rękawiczkach.

2. Teraz ostrym nożem usuwamy jesiotra z łusek. Musisz czyścić w kierunku od ogona do głowy.

3. Usuwamy skrzela. Wytnij brzuch, wyczyść wszystkie wnętrze. Przygotowaną tuszę ponownie myjemy pod bieżącą wodą na zewnątrz i wewnątrz.

4. Wlej wodę do dużego rondla, zagotuj na ogniu. Następnie ostrożnie zanurz jesiotra we wrzącej wodzie, pozostaw go dosłownie na kilka sekund. Natychmiast zastąp go strumieniem zimnej wody.

5. Po manipulacji termicznej skóra jest łatwo usuwana wraz z kolcami. Ostrożnie go usuń. Następnie pocieramy rybę solą i odstawiamy na godzinę.

6. Wlej ocet balsamiczny do miski, dodaj zmiękczone masło i zmieloną gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

7. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, wyłóż pergaminem. Kładziemy na nim jesiotra, polewamy go przygotowanym sosem na wierzchu, a oliwą z oliwek na wierzchu sosu.

8. Na koniec posyp rybę sokiem z cytryny. Wysyłamy do piekarnika, pieczemy przez pół godziny.

gotową rybę umieszczamy na płaskim talerzu lub na tacy. Udekoruj warzywami i ziołami do smaku i pożądania. Będzie pięknie, jeśli udekorujesz odświętnie ugotowanego jesiotra cienkimi plasterkami cytryny lub limonki. To danie wygląda jeszcze bardziej elegancko! Tutaj możesz pokazać swoją wyobraźnię i uczynić danie prawdziwym arcydziełem!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jesiotr pieczony - 273   kcal/100g
  • Jesiotr gotowany - 179   kcal/100g
  • Jesiotr - 179   kcal/100g
  • Jesiotr świeży - 163   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy