skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania.
Krok 2:
Opłucz udka kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Zalej cytrynę wrzącą wodą i pokrój w pierścienie. Dodaj sól, czarny pieprz i pierścienie cytrynowe do udek kurczaka, wymieszaj, starając się wycisnąć jak najwięcej soku z cytryny. Nie musisz marynować przez długi czas, tylko około 5-7 minut.
Krok 3:
Wytnij kawałki folii o długości 20-25 cm, połóż udka kurczaka na środku każdego kawałka folii (na jedną porcję-dwie sztuki). Nie ma potrzeby smarowania folii!
Krok 4:
Zawiń każdy kawałek folii jak kopertę: najpierw na górze i na dole, a następnie na bokach. Umieść koperty na blasze do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku, piecz w temperaturze 170-180 stopni, około 30-35 minut.
Krok 5:
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i rozwiń każdą kopertę foliową, aby udka kurczaka mogły się później zrumienić. Piec w piekarniku przez kolejne 15-20 minut. Pieczone udka z kurczaka są delikatne, z lekkim cytrusowym aromatem.
Krok 6:
Ze względu na fakt, że mięso jest pieczone w folii, a sok nigdzie nie wypływa, nogi są bardzo soczyste. Jeśli wyślesz takie mięso w folii do lodówki, sok ten zamieni się w delikatną galaretkę mięsną.
Krok 7:
Makaron, puree ziemniaczane i oczywiście świeże warzywa i zioła są idealne do takiego mięsa. Spróbuj, udka z kurczaka pieczone w folii w piekarniku są bardzo smaczne!
mięso jest smaczne i bardzo soczyste. Takie danie doskonale urozmaica codzienne menu. Ponadto gotowanie nie jest trudne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g