udka z kurczaka z cytryną w folii w piekarniku

bardzo apetyczna rumiana skórka na wierzchu i soczyste mięso!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 17 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
158 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz udka kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Zalej cytrynę wrzącą wodą i pokrój w pierścienie. Dodaj sól, czarny pieprz i pierścienie cytrynowe do udek kurczaka, wymieszaj, starając się wycisnąć jak najwięcej soku z cytryny. Nie musisz marynować przez długi czas, tylko około 5-7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wytnij kawałki folii o długości 20-25 cm, połóż udka kurczaka na środku każdego kawałka folii (na jedną porcję-dwie sztuki). Nie ma potrzeby smarowania folii!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń każdy kawałek folii jak kopertę: najpierw na górze i na dole, a następnie na bokach. Umieść koperty na blasze do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku, piecz w temperaturze 170-180 stopni, około 30-35 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i rozwiń każdą kopertę foliową, aby udka kurczaka mogły się później zrumienić. Piec w piekarniku przez kolejne 15-20 minut. Pieczone udka z kurczaka są delikatne, z lekkim cytrusowym aromatem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ze względu na fakt, że mięso jest pieczone w folii, a sok nigdzie nie wypływa, nogi są bardzo soczyste. Jeśli wyślesz takie mięso w folii do lodówki, sok ten zamieni się w delikatną galaretkę mięsną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Makaron, puree ziemniaczane i oczywiście świeże warzywa i zioła są idealne do takiego mięsa. Spróbuj, udka z kurczaka pieczone w folii w piekarniku są bardzo smaczne!

mięso jest smaczne i bardzo soczyste. Takie danie doskonale urozmaica codzienne menu. Ponadto gotowanie nie jest trudne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy