chrupiące paluszki cukinii w piekarniku

pyszna chrupiąca cukinia. Świetna przekąska do piwa! Możesz podawać z ulubionym sosem, z miękkim serem. Odcienie smaku można zmieniać, dodając lub usuwając przyprawy.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 44 % 12 g
171 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Cukinię obrać ze skórki, pokroić w paski o grubości 1 cm.
2. Wymieszaj olej z solą i przyprawami, marynuj w nim cukinię przez 20-30 minut.
3. Cukinię obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
4. Piec cukinię w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 15-20 minut, aż na cukinii utworzy się złota skorupa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy