skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Z kurczaka możesz wziąć dowolną część: uda, skrzydła lub pierś z kurczaka. Z filetem danie będzie oczywiście bardziej soczyste i smaczniejsze, więc weź pierś, a ponadto nie będzie kości. Kapusta musi być świeża i młoda, będzie delikatniejsza podczas pieczenia i nie wymaga wstępnej obróbki cieplnej. Filet z kurczaka jest dobrze umyty i pokrojony na małe porcje.
Krok 2:
Posiekaj kapustę w cienkie paski. Pokrój cebulę na półpierścienie.
Krok 3:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż mięso na dnie formy.
Krok 4:
Posyp szczypiorkiem i posiekaną kapustą.
Krok 5:
W szklance wymieszaj 3 łyżki kwaśnej śmietany z wodą i trzecią częścią łyżeczki soli i szczyptą czarnego mielonego pieprzu.
Krok 6:
Napełnij kapustę z kurczakiem tą mieszanką, aby płyn zakrył zawartość formy. Śmietana sprawi, że kurczak i kapusta będą jeszcze bardziej miękkie i delikatne, a ponadto nadadzą potrawie przyjemny kremowy smak. Aby danie było bardziej dietetyczne, nie trzeba dodawać śmietany, do nalewania używamy tylko wody.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż formę z kapustą i kurczakiem do piekarnika na pół godziny. Twardy ser wcieramy na średniej tarce, można użyć dowolnego rodzaju sera do smaku i dostępności. Po wyznaczonym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika, płyn powinien całkowicie odparować.
Krok 8:
Posyp kapustę z kurczakiem na wierzchu startym serem, włóż go ponownie do piekarnika na dosłownie 5 minut, aby ser się stopił. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu ze świeżym chlebem i świeżymi warzywami, majonezem lub sosem według uznania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g