kurczak ze świeżą kapustą, kwaśną śmietaną i serem w piekarniku

proste, smaczne, zdrowe i pożywne danie! Kurczak duszony w piekarniku w śmietanie ze świeżą kapustą z pewnością docenią zapracowane gospodynie domowe, które nie mają czasu na długie majstrowanie przy kuchence. Przygotowanie składników zajmuje nie więcej niż 15 minut, piekarnik zrobi resztę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 21 % 4 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Z kurczaka możesz wziąć dowolną część: uda, skrzydła lub pierś z kurczaka. Z filetem danie będzie oczywiście bardziej soczyste i smaczniejsze, więc weź pierś, a ponadto nie będzie kości. Kapusta musi być świeża i młoda, będzie delikatniejsza podczas pieczenia i nie wymaga wstępnej obróbki cieplnej. Filet z kurczaka jest dobrze umyty i pokrojony na małe porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę w cienkie paski. Pokrój cebulę na półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż mięso na dnie formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp szczypiorkiem i posiekaną kapustą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W szklance wymieszaj 3 łyżki kwaśnej śmietany z wodą i trzecią częścią łyżeczki soli i szczyptą czarnego mielonego pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij kapustę z kurczakiem tą mieszanką, aby płyn zakrył zawartość formy. Śmietana sprawi, że kurczak i kapusta będą jeszcze bardziej miękkie i delikatne, a ponadto nadadzą potrawie przyjemny kremowy smak. Aby danie było bardziej dietetyczne, nie trzeba dodawać śmietany, do nalewania używamy tylko wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż formę z kapustą i kurczakiem do piekarnika na pół godziny. Twardy ser wcieramy na średniej tarce, można użyć dowolnego rodzaju sera do smaku i dostępności. Po wyznaczonym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika, płyn powinien całkowicie odparować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp kapustę z kurczakiem na wierzchu startym serem, włóż go ponownie do piekarnika na dosłownie 5 minut, aby ser się stopił. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu ze świeżym chlebem i świeżymi warzywami, majonezem lub sosem według uznania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy