filet z kurczaka pieczony w piekarniku

Szybki i prosty, smaczny i aromatyczny, zdrowy i łatwy! Filet z kurczaka pieczony w piekarniku to kolejna opcja gotowania białego mięsa. Filet gotuje się w folii, dzięki czemu jest miękki i soczysty. Takie mięso można podawać jako gorące danie i używać do przygotowywania sałatek lub kanapek.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 21 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 3 % 1 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z kurczaka w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Ten przepis nadaje się do filetów z piersi kurczaka, ale ogólnie można upiec dowolne jego części, wystarczy zmienić czas gotowania. Weź dowolny olej roślinny, który kochasz lub który jest dostępny. Wzięłam oliwkę. Weź zestaw przypraw według własnych upodobań, możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie marynaty do filetów. Jak zrobić marynatę? Weź małą miskę, wlej do niej wszystkie przyprawy i sól. Wlej olej roślinny i dokładnie wymieszaj mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj mięso i osusz ręcznikami papierowymi. Złożyć filet z kurczaka w głębokim naczyniu i zalać marynatą. Użyj rąk, aby wetrzeć marynatę w mięso ze wszystkich stron. Pozostaw kurczaka na stole na około 20 minut, aby nasiąknął marynatą. Jeśli masz czas, możesz przykryć miskę mięsem folią i włożyć do lodówki na kilka godzin — będzie jeszcze smaczniej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oderwij długi kawałek folii, połóż jeden filet na krótkim boku. Obracając krawędzie z boków, zawiń mięso w folię. Zrób to samo z drugim kawałkiem. Aby zapewnić niezawodność, owinąłem każdy kawałek kolejną warstwą folii. W ten sposób sok z pewnością nie wyleje się podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść mięso w folii w żaroodpornym naczyniu do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C, jeśli jest elektryczny, wybierz tryb góra-dół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz filety przez 30-40 minut, w zależności od ich wielkości i funkcji piekarnika. Po upływie czasu wyjmij formę z mięsem z piekarnika i ostudź bezpośrednio w folii. Dzieje się tak, jeśli chcesz go używać na zimno. Na gorące danie podawaj filety natychmiast z dodatkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Takie mięso jest bardzo soczyste, doskonale się kroi i nie kruszy. Często używam go do robienia sałatki Cezar. Smacznego!

Nie piecz filetów dłużej niż określony czas, ponieważ mogą wyschnąć.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy