skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z kurczaka w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Ten przepis nadaje się do filetów z piersi kurczaka, ale ogólnie można upiec dowolne jego części, wystarczy zmienić czas gotowania. Weź dowolny olej roślinny, który kochasz lub który jest dostępny. Wzięłam oliwkę. Weź zestaw przypraw według własnych upodobań, możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość soli.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie marynaty do filetów. Jak zrobić marynatę? Weź małą miskę, wlej do niej wszystkie przyprawy i sól. Wlej olej roślinny i dokładnie wymieszaj mieszaninę.
Krok 3:
Umyj mięso i osusz ręcznikami papierowymi. Złożyć filet z kurczaka w głębokim naczyniu i zalać marynatą. Użyj rąk, aby wetrzeć marynatę w mięso ze wszystkich stron. Pozostaw kurczaka na stole na około 20 minut, aby nasiąknął marynatą. Jeśli masz czas, możesz przykryć miskę mięsem folią i włożyć do lodówki na kilka godzin — będzie jeszcze smaczniej.
Krok 4:
Oderwij długi kawałek folii, połóż jeden filet na krótkim boku. Obracając krawędzie z boków, zawiń mięso w folię. Zrób to samo z drugim kawałkiem. Aby zapewnić niezawodność, owinąłem każdy kawałek kolejną warstwą folii. W ten sposób sok z pewnością nie wyleje się podczas pieczenia.
Krok 5:
Umieść mięso w folii w żaroodpornym naczyniu do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C, jeśli jest elektryczny, wybierz tryb góra-dół.
Krok 6:
Piecz filety przez 30-40 minut, w zależności od ich wielkości i funkcji piekarnika. Po upływie czasu wyjmij formę z mięsem z piekarnika i ostudź bezpośrednio w folii. Dzieje się tak, jeśli chcesz go używać na zimno. Na gorące danie podawaj filety natychmiast z dodatkiem.
Krok 7:
Takie mięso jest bardzo soczyste, doskonale się kroi i nie kruszy. Często używam go do robienia sałatki Cezar. Smacznego!
Nie piecz filetów dłużej niż określony czas, ponieważ mogą wyschnąć.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g