suszone pomidory nie są łatwiejsze w piekarniku na zimę

najsmaczniejsza przekąska z pomidorami na zimę! Przepis, choć czasochłonny, jest bardzo prosty, gdzie piekarnik zajmuje główny czas!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
26 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybieramy dojrzałe pomidory, które nie są duże, dobrze je myjemy!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przeciąć na pół, usunąć łodygę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż na kratce wyłożonej pergaminem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwykły standardowy grill zawiera dwa kilogramy pokrojonych pomidorów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj je oliwą z oliwek, posyp solą i cukrem według własnych upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ruszt wkładamy do lekko otwartego piekarnika nagrzanego do 90-100 stopni! Suszone pomidory przez 5-6 godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spróbuj pomidorów na soli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czosnek przechodzi przez prasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W sterylnych słoikach warstwa po warstwie przesuwaj suszone pomidory czosnkiem i suszonymi ziołami, jeśli to konieczne, dodaj sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj oliwę z oliwek do ciasno ułożonych pomidorów, aby w słoiku nie było powietrza! Wypełniamy do samych krawędzi!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Szczelnie zamknij sterylną pokrywką. Możesz przechowywać w domu.

konserwacja jest przygotowywana na jednym oddechu

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g

Podobne przepisy