cukinia nadziewana serem w piekarniku

szybki przepis na obfity lunch lub kolację. Do tego przepisu można również użyć zwykłej cukinii. Ilość boczku zależy od długości wybranej cukinii. Jeśli warzywa nie są zbyt duże, wystarczy 1-2 plasterki na każdą połówkę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 64 % 18 g
węglowodany 11 % 3 g
228 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmij miazgę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Farsz. W salaterce połącz miąższ cukinii, mascarpone, pietruszkę i czosnek. Sól, pieprz i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj miąższ cukinii.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pietruszkę i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz miąższ cukinii, mascarpone, pietruszkę i czosnek. Sól, pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypełnij połówki cukinii nadzieniem i spłaszcz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp tartym serem na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Owinąć każdą połówkę cukinii paskiem boczku. Wręcz przeciwnie, możesz najpierw owinąć cukinię boczkiem, a następnie posypać serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż cukinia będzie gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy