bułka z cukinii w piekarniku

Przygotuj cudowne, łatwe danie na obiad! Lepiej nie wymyśl! Pieczona w piekarniku bułka z cukinii urozmaica rodzinne menu. Miłośnicy potraw warzywnych szczególnie pokochają bułkę. Okazuje się nierealistycznie smaczny i pachnący. Jeśli cukinia nie jest młoda, lepiej odciąć skórkę i usunąć nasiona. Młode warzywa można pozostawić bez zmian. Jeśli twaróg do nadzienia jest suchy, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany.
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 36 % 8 g
106 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Cukinię myjemy pod bieżącą wodą, po czym suszymy i wcieramy na grubej tarce. Jeśli cukinia nie jest już młoda, skórkę należy obrać, to samo dotyczy nasion. Grube nasiona, nawet po zmieleniu, ukradną całą delikatność gotowego dania.

2. Przenosimy startą cukinię do kawałka gazy, podnosimy końce i dobrze ją wyciskamy. Cały nadmiar płynu powinien zniknąć. Można to zrobić za pomocą drobnego sita. Ale proces potrwa dłużej, ponieważ sok będzie spływał dłużej bez interwencji mechanicznej.

3. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka układamy w wyciśniętej masie cukinii i umieszczamy białka w czystym pojemniku do ubijania. Po żółtkach dodaj śmietanę.

4. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, włóż do masy cukinii. Sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Ubij białka w bujną pianę, włóż Części do ciasta z cukinii. Delikatnie wymieszaj.

5. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem roślinnym. Zamiast pergaminu możesz użyć maty silikonowej. To najlepsza opcja, na pewno nic się do niej nie przyklei. Losowo układamy liście pietruszki i bazylii na całym obwodzie pergaminu.

6. Rozłóż ciasto z cukinii równomierną warstwą na blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 25 minut.

7. W międzyczasie siekamy warzywa. Może to być koperek i pietruszka lub coś z nich. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Rozłóż twaróg w misce. Tutaj wysyłamy posiekane zioła i czosnek, sól. Mieszać.

8. Po określonym czasie ciasto z cukinii jest chłodzone. Następnie oddzielamy go od pergaminu (mata silikonowa). Jeśli nagle ciasto z cukinii przylgnęło, to od strony pergaminu można położyć wilgotny ręcznik i pozostawić na kilka minut. Po takiej manipulacji pergamin rozdzieli się bez problemów.

9. Rozłóż nadzienie twarogowe na cieście, zwiń w rolkę. Pozwól mu całkowicie ostygnąć. To wszystko, bułkę z cukinii można podawać na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy