skład / składniki
metoda gotowania
1. Cukinię myjemy pod bieżącą wodą, po czym suszymy i wcieramy na grubej tarce. Jeśli cukinia nie jest już młoda, skórkę należy obrać, to samo dotyczy nasion. Grube nasiona, nawet po zmieleniu, ukradną całą delikatność gotowego dania.
2. Przenosimy startą cukinię do kawałka gazy, podnosimy końce i dobrze ją wyciskamy. Cały nadmiar płynu powinien zniknąć. Można to zrobić za pomocą drobnego sita. Ale proces potrwa dłużej, ponieważ sok będzie spływał dłużej bez interwencji mechanicznej.
3. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka układamy w wyciśniętej masie cukinii i umieszczamy białka w czystym pojemniku do ubijania. Po żółtkach dodaj śmietanę.
4. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, włóż do masy cukinii. Sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Ubij białka w bujną pianę, włóż Części do ciasta z cukinii. Delikatnie wymieszaj.
5. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem roślinnym. Zamiast pergaminu możesz użyć maty silikonowej. To najlepsza opcja, na pewno nic się do niej nie przyklei. Losowo układamy liście pietruszki i bazylii na całym obwodzie pergaminu.
6. Rozłóż ciasto z cukinii równomierną warstwą na blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 25 minut.
7. W międzyczasie siekamy warzywa. Może to być koperek i pietruszka lub coś z nich. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Rozłóż twaróg w misce. Tutaj wysyłamy posiekane zioła i czosnek, sól. Mieszać.
8. Po określonym czasie ciasto z cukinii jest chłodzone. Następnie oddzielamy go od pergaminu (mata silikonowa). Jeśli nagle ciasto z cukinii przylgnęło, to od strony pergaminu można położyć wilgotny ręcznik i pozostawić na kilka minut. Po takiej manipulacji pergamin rozdzieli się bez problemów.
9. Rozłóż nadzienie twarogowe na cieście, zwiń w rolkę. Pozwól mu całkowicie ostygnąć. To wszystko, bułkę z cukinii można podawać na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g