ziemniaki z mrożonymi grzybami miodowymi w śmietanie w piekarniku

Przygotuj obfity posiłek na lunch lub kolację dla całej rodziny! Przepis na ziemniaki z grzybami miodowymi w śmietanie w piekarniku można uznać za jeden z najbardziej udanych wśród budżetu. Gotowanie na nim to przyjemność. Z grzybów można przyjmować różne odmiany, świeże, mrożone, marynowane. Czas gotowania jest równy pieczeniu!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 67 % 12 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki z grzybami w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Wcześniej dokładnie umyj ziemniaki szczotką pod bieżącą wodą. Jeśli masz mrożone grzyby, takie jak moje, lekko je rozmroź (połóż na dolnej półce lodówki na kilka godzin).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Gotuj ziemniaki do połowy ugotowane, przenosząc je do rondla i zalewając wrzącą wodą. Lub włóż do kuchenki mikrofalowej, jeśli chcesz skrócić czas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obraną cebulę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój również średniej wielkości grzyby na kawałki. Mam mrożone grzyby miodowe i ich grube nogi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na rozgrzanej patelni w oleju roślinnym usmaż przygotowaną cebulę, dodaj grzyby. Kontynuuj smażenie, aż płyn całkowicie odparuje. Posolić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść ziemniaki w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż pieczarki z cebulą na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej trochę wody-0,5 szklanki, aby ziemniaki dobrze się ugotowały.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, bez przykrycia, przez 20 minut. Następnie zmniejsz ciepło do 170 i kontynuuj pieczenie, aż ziemniaki będą ugotowane i lekko rumiane.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj lepiej od razu-smak rozprzestrzenia się tak, że nikt się nie oprze! Smacznego!

to bardzo popularne danie w naszym kraju. Jest szczególnie popularny jesienią. Częściej ziemniaki ze śmietaną i grzybami są smażone na patelni, ale lepiej nie być leniwym i włączyć piekarnik - jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy. I możesz podać takie danie po prostu z ziołami lub dodając sałatkę ze świeżych warzyw, a zimą dobrze jest podawać pikle i marynaty. Spróbuj, smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy