Suluguni z pomidorami w piekarniku
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Suluguni również pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3:
Umyj pietruszkę (lub lepiej kolendrę), osusz i drobno posiekaj. Drobno posiekaj czosnek.
Krok 4:
Nasmaruj spód i boki foremek do pieczenia porcjami oliwą z oliwek. Ułóż plastry pomidorów na dnie, posyp je posiekanym czosnkiem i ziołami, skrop oliwą z oliwek. Rozłóż kilka plasterków suluguni na wierzchu, sól, pieprz. Powtórz warstwy.
Krok 5:
Rozłóż kilka plasterków suluguni na wierzchu, dopraw solą i pieprzem. Powtórz warstwy.
Krok 6:
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15 minut, aż ser się stopi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g