Suluguni z pomidorami w piekarniku

podawaj lepiej od razu, gdy przekąska jest gorąca. Zaskocz swoich gości tym przepisem przy stole noworocznym (i nie tylko)! Ta przekąska może być zrobiona z dowolnego sera, ale z suluguni nabiera pewnego gruzińskiego charakteru. Jeśli masz Keci (jest to narodowa gruzińska ceramika), lepiej ugotować w niej to danie. Nie miałem takiego, więc użyłem zwykłych ceramicznych foremek do porcji.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 63 % 17 g
węglowodany 7 % 2 g
198 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Suluguni również pokroić w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pietruszkę (lub lepiej kolendrę), osusz i drobno posiekaj. Drobno posiekaj czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj spód i boki foremek do pieczenia porcjami oliwą z oliwek. Ułóż plastry pomidorów na dnie, posyp je posiekanym czosnkiem i ziołami, skrop oliwą z oliwek. Rozłóż kilka plasterków suluguni na wierzchu, sól, pieprz. Powtórz warstwy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż kilka plasterków suluguni na wierzchu, dopraw solą i pieprzem. Powtórz warstwy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15 minut, aż ser się stopi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy