skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do głębokiej miski. Tutaj wlej sól, a także dodaj 50 gramów zmiękczonego masła.
2. Natychmiast wlej schłodzone mleko i wodę do miski. Zagnieść elastyczne ciasto. Ugniataj, aż zacznie pozostawać w tyle za ścianami miski.
3. Z ciasta formujemy kulę. Za pomocą ostrego noża wykonujemy głębokie nacięcie w kształcie krzyża na górze. Ciasto wkładamy do miski, wstępnie posypujemy spód mąką. Wysyłamy do lodówki na godzinę. Nie zapomnij przykryć miski folią spożywczą.
4. Po określonym czasie rozwałkuj ciasto na warstwę, ale nie cienko. Trzy schłodzone masło na tarce bezpośrednio na powierzchnię ciasta.
5. Podnosimy wolne końce ciasta i nakładamy je na siebie. Dostajemy kopertę. Rozwałkuj ciasto wzdłużnie w prostokąt.
6. Następnie trzykrotnie zbieramy ciasto, obracamy o 45 stopni i ponownie zwijamy. Ponownie złóż trzy razy. Przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na pół godziny.
7. Po upływie określonego czasu wykonujemy tę samą procedurę z walcowaniem od początku do końca, używając pozostałego masła. Następnie ponownie wysyłamy ciasto do lodówki na 30 minut.
8. Na tym etapie powtarzamy podwójne Walcowanie, tylko bez oleju. Odpocznij w lodówce przez ostatnie 30 minut.
9. W międzyczasie zajmijmy się nadzieniem. Mięso wieprzowe (modnie wołowe) myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osusz ręcznikami papierowymi, pokrój na kawałki.
10. Obierz cebulę, pokrój na kilka części. Zmiel mięso i cebulę za pomocą maszynki do mięsa. Powstałe mięso mielone jest solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby możesz dodatkowo użyć innych przypraw.
11. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na kawałki. Wypełniamy je nadzieniem, mocujemy końce. Placki mogą mieć inny kształt: tworzyć trójkąty, prostokąty lub rurki.
12. A teraz umieszczamy puste miejsca na blasze wyłożonej pergaminem. Rozbij jajko na miskę, rozbij widelcem, aż będzie gładkie.
13. Za pomocą silikonowej szczotki smarujemy placki. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Powierzchnia placków powinna stać się złota.
pozwól wypiekom złapać oddech. Następnie możesz podać na stole.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g