boczek wieprzowy w marynacie musztardowej w piekarniku

Urocza przystawka mięsna na każdym stole. Boczek wieprzowy to idealna opcja do pieczenia w piekarniku. Dzięki warstwie tłuszczu mięso mostka podczas pieczenia staje się soczyste i miękkie. Proponuję przepis na boczek wieprzowy w marynacie musztardowej w piekarniku.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 7 % 2 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 20 min

umyj mostek i osusz ręcznikami papierowymi. Przełóż czosnek przez prasę. Przygotuj marynatę-wymieszaj przyprawę do mięsa, musztardę, olej roślinny, sól i czosnek. Dobrze zetrzyj mostek marynatą i wyślij do lodówki na 4-5 godzin. Lekko posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż do niego mostek i wyślij do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1 godzinę. Po ugotowaniu schłodzić mostek do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny. Boczek wieprzowy w marynacie musztardowej pieczony w piekarniku jest gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawa Maggi - 59   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy