skład / składniki
metoda gotowania
jak wiesz, kasza gryczana jest bardzo zdrowa. Zawiera wiele witamin, pierwiastków śladowych, w tym żelaza. Gotowana w piekarniku kasza gryczana zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze tak bardzo, jak to możliwe, więc jest podwójnie przydatna. Listę warzyw można modyfikować lub uzupełniać. Odpowiednia jest fasola szparagowa, zielony groszek, bakłażan, kalafior. Kasza gryczana jest najłatwiejsza do przygotowania, ale niektóre niuanse są ważne, aby uzyskać naprawdę smaczną owsiankę.
więc myjemy warzywa, marchewkę i cebulę i kroimy w drobną kostkę. Smażyć warzywa na patelni z dodatkiem oleju roślinnego przez 5 minut, często mieszając.
Uwolnij pieprz z nasion, pokrój na średnie kawałki, dodaj do marchewki z cebulą.
w razie potrzeby posortuj kaszę gryczaną, spłucz. Łączymy grykę z warzywami, mieszamy i przenosimy do naczynia do pieczenia.
napełnij kaszę gryczaną ciepłą wodą. Prawidłowy stosunek zbóż do wody wynosi 1: 2. Należy zauważyć, że podczas gotowania owsianki ważna jest jakość wody. Tak, nie zdziw się. W końcu, jeśli podczas gotowania zbóż, w szczególności gryki, używana jest twarda woda, wówczas sole mineralne tej wody osiądą, pozostaną w ziarnie. To pogorszy smak owsianki. Nowoczesne filtry do wody rozwiązują ten problem. Ale jeśli nie ma pewności co do jakości wody i nie ma możliwości jej oczyszczenia, istnieje proste wyjście. Musisz zagotować tę wodę i ugotować owsiankę już w przegotowanej wodzie.
po dodaniu wody sól, dodaj przyprawy, w razie potrzeby przyprawy. Formę z kaszą gryczaną szczelnie zamykamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40-45 minut.
przez pierwsze 30 minut nie otwieraj piekarnika, nie podnoś folii, nie mieszaj owsianki. W końcu owsianka jest gotowana nie tyle wodą, co parą. A uwolnienie pary nie jest dodawaniem ciepła do owsianki. Po pół godzinie sprawdzamy gotowość gryki, jeśli woda została wchłonięta, danie jest gotowe. Wyłącz piekarnik, pozwól owsiance parzyć się w cieple przez kolejne 10 minut. W tym czasie kasza gryczana zostanie wyrzucona, smak i aromat zbóż i warzyw zostaną w pełni ujawnione. W razie potrzeby doprawiamy owsiankę masłem.
podawaj kaszę gryczaną z warzywami na gorąco, posypaną świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Kasza gryczana - 313 kcal/100g