kasza gryczana z warzywami w piekarniku

zdrowy i satysfakcjonujący dodatek z soczystymi warzywami. Kasza gryczana z warzywami w piekarniku to jeden ze sposobów przygotowania tego zboża. Wcześniej gotowałem kaszę gryczaną w rondlu lub na patelni. Po wypróbowaniu tego przepisu, teraz gotuję tę owsiankę częściej w ten sposób. Gryka marnieje, nasycona smakiem i aromatem warzyw i zachowując wszystkie swoje korzystne właściwości. Krucha, pachnąca owsianka będzie wspaniałym dodatkiem lub niezależnym daniem. Ten przepis jest szczególnie odpowiedni do chudego menu. Podawaj kaszę gryczaną z warzywami na gorąco, posypaną świeżymi ziołami.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 58 % 21 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

jak wiesz, kasza gryczana jest bardzo zdrowa. Zawiera wiele witamin, pierwiastków śladowych, w tym żelaza. Gotowana w piekarniku kasza gryczana zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze tak bardzo, jak to możliwe, więc jest podwójnie przydatna. Listę warzyw można modyfikować lub uzupełniać. Odpowiednia jest fasola szparagowa, zielony groszek, bakłażan, kalafior. Kasza gryczana jest najłatwiejsza do przygotowania, ale niektóre niuanse są ważne, aby uzyskać naprawdę smaczną owsiankę.
więc myjemy warzywa, marchewkę i cebulę i kroimy w drobną kostkę. Smażyć warzywa na patelni z dodatkiem oleju roślinnego przez 5 minut, często mieszając.
Uwolnij pieprz z nasion, pokrój na średnie kawałki, dodaj do marchewki z cebulą.
w razie potrzeby posortuj kaszę gryczaną, spłucz. Łączymy grykę z warzywami, mieszamy i przenosimy do naczynia do pieczenia.
napełnij kaszę gryczaną ciepłą wodą. Prawidłowy stosunek zbóż do wody wynosi 1: 2. Należy zauważyć, że podczas gotowania owsianki ważna jest jakość wody. Tak, nie zdziw się. W końcu, jeśli podczas gotowania zbóż, w szczególności gryki, używana jest twarda woda, wówczas sole mineralne tej wody osiądą, pozostaną w ziarnie. To pogorszy smak owsianki. Nowoczesne filtry do wody rozwiązują ten problem. Ale jeśli nie ma pewności co do jakości wody i nie ma możliwości jej oczyszczenia, istnieje proste wyjście. Musisz zagotować tę wodę i ugotować owsiankę już w przegotowanej wodzie.
po dodaniu wody sól, dodaj przyprawy, w razie potrzeby przyprawy. Formę z kaszą gryczaną szczelnie zamykamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40-45 minut.
przez pierwsze 30 minut nie otwieraj piekarnika, nie podnoś folii, nie mieszaj owsianki. W końcu owsianka jest gotowana nie tyle wodą, co parą. A uwolnienie pary nie jest dodawaniem ciepła do owsianki. Po pół godzinie sprawdzamy gotowość gryki, jeśli woda została wchłonięta, danie jest gotowe. Wyłącz piekarnik, pozwól owsiance parzyć się w cieple przez kolejne 10 minut. W tym czasie kasza gryczana zostanie wyrzucona, smak i aromat zbóż i warzyw zostaną w pełni ujawnione. W razie potrzeby doprawiamy owsiankę masłem.
podawaj kaszę gryczaną z warzywami na gorąco, posypaną świeżymi ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Kasza gryczana - 313   kcal/100g

Podobne przepisy