skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj mięso i przyprawy do pieczenia w piekarniku. Mięso umyć, oczyścić z folii, osuszyć ręcznikami papierowymi. Przygotuj solankę z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Przenieś kawałek mięsa na patelnię i zalej schłodzoną solanką, tak aby płyn pokrywał mięso.
Krok 3:
Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 4:
Pokrój szczypiorek na małe kliny.
Krok 5:
W misce połącz miód, musztardę, pieprz. Paprykę, sól, wszystko dobrze wymieszać.
Krok 6:
Po 2 godzinach wyjmuję mięso z solanki, suszę ręcznikami papierowymi. Robię nacięcia na całym kawałku i wkładam do nich ząbki czosnku.
Krok 7:
Pokrywam cały kawałek mięsa marynatą ze wszystkich stron.
Krok 8:
Lekko posmaruj formę olejem roślinnym, rozłóż mięso, dodaj liść laurowy z solanki, przykryj pokrywką.
Krok 9:
Pieczę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut, wszystko zależy od piekarnika.
Krok 10:
Po 50-60 minutach wyjmuję z piekarnika, zdejmuję pokrywkę z formy i wkładam z powrotem do piekarnika na 10-15 minut, aby uzyskać złoty kolor.
Krok 11:
Pozwalam gotowemu mięsu ostygnąć do temperatury pokojowej, kroić na kawałki i podawać. Smacznego!!!
dla soczystości lepiej wybrać duże kawałki. Im grubsza polędwica,tym bardziej soczysta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g