mięso wieprzowe pieczone w piekarniku z musztardą i miodem

polędwiczka wieprzowa jest soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna. Delikatność polędwicy zależy od metody przygotowania i ze względu na przyprawy . Pieczona wieprzowina jest idealna na świąteczny stół.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 6 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 20 % 2 g
54 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj mięso i przyprawy do pieczenia w piekarniku. Mięso umyć, oczyścić z folii, osuszyć ręcznikami papierowymi. Przygotuj solankę z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś kawałek mięsa na patelnię i zalej schłodzoną solanką, tak aby płyn pokrywał mięso.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój szczypiorek na małe kliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz miód, musztardę, pieprz. Paprykę, sól, wszystko dobrze wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 2 godzinach wyjmuję mięso z solanki, suszę ręcznikami papierowymi. Robię nacięcia na całym kawałku i wkładam do nich ząbki czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrywam cały kawałek mięsa marynatą ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko posmaruj formę olejem roślinnym, rozłóż mięso, dodaj liść laurowy z solanki, przykryj pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut, wszystko zależy od piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 50-60 minutach wyjmuję z piekarnika, zdejmuję pokrywkę z formy i wkładam z powrotem do piekarnika na 10-15 minut, aby uzyskać złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozwalam gotowemu mięsu ostygnąć do temperatury pokojowej, kroić na kawałki i podawać. Smacznego!!!

dla soczystości lepiej wybrać duże kawałki. Im grubsza polędwica,tym bardziej soczysta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy