barwena w piekarniku z ziemniakami

łatwy obiad-pyszny, wyrafinowany! Proste i szybkie gotowanie. Barwena w piekarniku z ziemniakami to łatwa opcja obiadowa dla tych, którzy lubią smakowo gotowane i podawane potrawy. Takie danie jest zdrowe i niezbyt wysokokaloryczne. Zaletą jest również oryginalność. Kwaskowatość zielonych pomidorów harmonijnie łączy się ze słodyczą czerwonej cebuli. Wszystko razem, w połączeniu z cytryną, dobrze podkreśla smak tej ryby morskiej. Kolejną zaletą barweny jest stosunkowo koszt budżetowy. Ten przepis sugeruje pieczenie barweny na poduszce warzywnej, w szczególności z ziemniaków.
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 24 % 6 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

barwena to biała ryba morska, niezbyt droga, ale też bardzo smaczna. Nadaje się do różnych potraw - można go smażyć, grillować, piec i dusić. Ten przepis sugeruje upieczenie tej cudownej ryby na poduszce warzywnej. Jak każda ryba, barwena gotuje się bardzo szybko, dlatego ziemniaki i zielone pomidory (w razie potrzeby nie można ich używać) należy kroić tak cienko, jak to możliwe. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że ziemniaki pozostaną surowe lub wręcz przeciwnie - ryba straci swój kształt, rozpadnie się.

zaczynając przygotowywać danie, najpierw czyścimy barwena. Po wykonaniu nacięcia na brzuchu usuwamy wnętrze, dobrze myjemy rybę pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ją zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz ręcznikiem papierowym. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

dokładnie umyj cytrynę ciepłą wodą (jest to ważne, ponieważ owoce cytrusowe są traktowane specjalnymi substancjami, aby były dłużej przechowywane), wytrzyj ręcznikiem i pokrój w cienkie plasterki. Włóż kilka plasterków do ryby, umieść tam 1-2 gałązki świeżego tymianku.

myjemy ziemniaki, obieramy je i cienko kroimy w plasterki. Moje zielone pomidory (jeśli zdecydujesz się użyć), Wytnij łodygę, a następnie pokrój pomidora również w cienkie koła. Obierz czerwoną cebulę, pokrój ją w te same cienkie koła.

wlej połowę oliwy z oliwek na dno dużego naczynia do pieczenia, a następnie ułóż ziemniaki warstwą tak, aby koła wpadały na siebie. Między ziemniakami kładziemy pomidory. Na ziemniakach układamy krążki cebuli, a także przygotowaną rybę, posypujemy gałązkami tymianku. Możesz umieścić je w całości lub posiekać. Zostawiamy trochę do dekoracji gotowego dania. Ryby i warzywa podlewamy pozostałą oliwą z oliwek, posypujemy solą i czarnym pieprzem, który najlepiej jest świeżo zmielony.

wkładamy formę z przyszłym naczyniem do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie, gotujemy wszystko razem przez 20 minut. Po wyjęciu formy z piekarnika i podaniu ryby na stole na gorąco, dekorując tymiankiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Barwena gotowana - 115   kcal/100g
  • Barwena świeża - 124   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy