barwena z warzywami w piekarniku

minimum czasu i najsmaczniejsza ryba na twoim stole! Barwena z warzywami w piekarniku to zaskakująco proste, niezaprzeczalnie zdrowe i cudownie smaczne danie. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Czego potrzebujesz, gdy chcesz zadowolić siebie i rodzinę delikatną pachnącą rybą, która wydaje się rozpływać w ustach!
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 20 % 4 g
113 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

włącz piekarnik na 200 stopni.

oczyść rybę z łusek, odetnij płetwy i skrzela, wypatrosz wszystkie wnętrzności. Jednocześnie najważniejsze jest, aby nie uszkodzić żółci, ponieważ w tym przypadku barwena nabierze gorzkiego smaku. Jeśli tak się stanie, rybę należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą i natrzeć środek solą.

weź wszystkie przyprawy w równych proporcjach i wymieszaj. Umyj cytrynę, usuń z niej skórkę, a także dodaj do przypraw, dobrze wymieszaj.

na blasze do pieczenia wyłóż folię. Umieść obraną barwenę na folii. Użyj noża, aby wykonać płytkie nacięcia w poprzek ryby na całej długości tuszy z jednej i drugiej strony. Jest to konieczne, aby ryba szybciej się upiekła i wchłonęła aromaty wszystkich przypraw.

mieszanką przypraw dokładnie zetrzyj całą rybę po obu stronach.

cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Obierz również czosnek. Płaską stroną dużego noża kuchennego zmiażdż ząbki czosnku i drobno posiekaj. Opłucz warzywa, osusz, a także drobno posiekaj. Wymieszaj posiekaną cebulę, czosnek i zioła. Rozprowadź tę mieszaninę równomiernie po wewnętrznej stronie barweny.

na wierzch ryby polej oliwą z oliwek.

obierz dynię, opłucz i osusz. Pokrój dynię na małe kostki - powinna mieć czas na gotowanie w krótkim czasie, gdy ryba zostanie upieczona. Rozłóż pokrojoną dynię po bokach ryby i skrop oliwą z oliwek.

umieść blachę do pieczenia z rybami i warzywami w rozgrzanym piekarniku na 20 minut lub do momentu, aż ryba pokryje się apetyczną złotą skórką.

po przygotowaniu ryby wyjmij ją z piekarnik. Ściśnij cytrynę rękami, wyciśnij trochę soku i skrop nią pieczoną rybę.

podawaj pieczoną barwenę z warzywami na gorąco, lekko udekorowaną świeżymi posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Barwena gotowana - 115   kcal/100g
  • Barwena świeża - 124   kcal/100g
  • Sumak - 298   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy