mięso łosia z boczkiem w piekarniku

Jeśli nie wiesz, co ugotować z łosia, ten przepis jest dla ciebie! Świetny przepis na gotowanie tak egzotycznego mięsa w naszym regionie, jak łosia. Nie można go kupić w sklepach:) ale jeśli nadal masz ten pyszny dietetyczny przysmak, proponuję ugotować go w piekarniku. Z aromatycznymi przyprawami i boczkiem. To jest pyszne!
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 66 % 19 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 3 % 1 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dokładnie umyty i wysuszony kawałek łosia natrzyj solą i przyprawami ze wszystkich stron. Obierz czosnek, pokrój w plastry i Naszprycuj łosia, wykonując nacięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Owinąć mocno boczek łosia, zawiązać nicią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, usmaż zawinięty kawałek na złoty kolor z obu stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyłóż blachę do pieczenia folią, którą posmaruj masłem. Połóż na nim smażony kawałek łosia, zawiń go w folię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz mięso w temperaturze 80 stopni (ważne jest, aby temperatura nie przekraczała 90 stopni) przez 5 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe mięso z folii, pozwól mu lekko ostygnąć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Łosiatyna - 100   kcal/100g

Podobne przepisy