skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto robię w wypiekaczu do chleba. Układamy wszystkie składniki zgodnie z instrukcją wypiekacza do chleba. Ustawiamy tryb ciasta i odpoczywamy przez 2 godziny 20 minut. Szkoda tylko formy bochenka nie robi
Krok 2:
Patrzymy na Koloboka
Krok 3:
Oto nasze ciasto gotowe
Krok 4:
Ugniatamy, palcami nadajemy prostokątny kształt. Zwiń rolkę, uszczypnij krawędzie. Wlej 2 łyżki płatków i zwiń na nich nasz batonik. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę do proofingu, przykrywając ręcznikiem. Rozgrzej piekarnik do 220 GR
Krok 5:
Tutaj nasz chlebek wzrósł 2 razy. Piec pierwsze 10 minut temperatura 220 gr, z parą. Aby to zrobić, umieść patelnię z wrzącą wodą na dnie piekarnika. Wyjmujemy paletę, zmniejszamy temperaturę do 180 gr i kolejne 30 minut
Krok 6:
Wyjmujemy na kratkę
Krok 7:
Przykryj ręcznikiem i pozwól mu dojrzeć. Gorący chleb jest szkodliwy, wszyscy wiedzą, ale trudno jest zrezygnować z pachnącego, chrupiącego, domowego gorącego chleba!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g