domowy chleb owsiany

pyszny i zdrowy chleb z płatkami owsianymi i mąką pełnoziarnistą. Delikatny i pachnący miękisz, cienka, chrupiąca skórka. Dobry na obiad i śniadanie. Możesz namaścić olejem, możesz to zjeść lub zrobić tosty. Spróbuj!
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 75 % 45 g
272 kcal
IG: 30 / 23 / 48

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto robię w wypiekaczu do chleba. Układamy wszystkie składniki zgodnie z instrukcją wypiekacza do chleba. Ustawiamy tryb ciasta i odpoczywamy przez 2 godziny 20 minut. Szkoda tylko formy bochenka nie robi

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Patrzymy na Koloboka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oto nasze ciasto gotowe

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniatamy, palcami nadajemy prostokątny kształt. Zwiń rolkę, uszczypnij krawędzie. Wlej 2 łyżki płatków i zwiń na nich nasz batonik. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę do proofingu, przykrywając ręcznikiem. Rozgrzej piekarnik do 220 GR

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tutaj nasz chlebek wzrósł 2 razy. Piec pierwsze 10 minut temperatura 220 gr, z parą. Aby to zrobić, umieść patelnię z wrzącą wodą na dnie piekarnika. Wyjmujemy paletę, zmniejszamy temperaturę do 180 gr i kolejne 30 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy na kratkę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj ręcznikiem i pozwól mu dojrzeć. Gorący chleb jest szkodliwy, wszyscy wiedzą, ale trudno jest zrezygnować z pachnącego, chrupiącego, domowego gorącego chleba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy