filet z mintaja w piekarniku z ziemniakami

soczysta pyszna ryba zapiekana z ziemniakami to świetny obiad! Nie jem nabiału, majonezu, więc wolę upiec mintaja bez ich użycia. A mintaj pieczony w folii z ziemniakami jest natychmiast gotowym daniem-nie trzeba gotować przystawki osobno. Smaczna i zdrowa ryba z pewnością przypadnie do gustu Tobie i Twoim bliskim, zwłaszcza że ugotowana w folii, we własnym soku, będzie szczególnie smaczna. Ulubione przyprawy, oczywiście odpowiednie dla ryb, dodadzą smaku, a sok z cytryny nada potrawie wyrafinowania.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 41 % 9 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 15 min

1. Oczyść rybę, usuń kości, pokrój na filety. Pokrój filet na steki (porcje).
2. Ziemniaki myjemy i obieramy. Przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić każdą połowę na plasterki. Zasadniczo nie ma znaczenia, jak kroisz ziemniaki, najważniejsze jest to, że kawałki są dość cienkie.
3. Obierz cebulę i pokrój na pół pierścienia lub pół pierścienia, jeśli cebula jest duża.
4. Ziemniaki i cebulę układamy na dnie naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem i posmarowanego masłem. Posyp solą i przyprawami.
5. Kawałki fileta rybnego układamy na ziemniakach i cebuli, posypujemy również odrobiną soli i przypraw.
6. Wlej zawartość formy na wierzch sokiem z cytryny, dobrze posyp oliwą z oliwek.
7. Owijamy folię. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy rybę z ziemniakami przez 30-40 minut (w zależności od grubości plasterków ziemniaków), po czym rozkładamy folię i pieczemy przez kolejne 8-10 minut, aby ryba lekko się zrumieniła. Ogólnie rzecz biorąc, skup się na gotowości ziemniaków - jeśli staną się miękkie, danie jest gotowe.

gotowy filet z mintaja z ziemniakami podajemy na gorąco ze świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy