skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść rybę, usuń kości, pokrój na filety. Pokrój filet na steki (porcje).
2. Ziemniaki myjemy i obieramy. Przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić każdą połowę na plasterki. Zasadniczo nie ma znaczenia, jak kroisz ziemniaki, najważniejsze jest to, że kawałki są dość cienkie.
3. Obierz cebulę i pokrój na pół pierścienia lub pół pierścienia, jeśli cebula jest duża.
4. Ziemniaki i cebulę układamy na dnie naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem i posmarowanego masłem. Posyp solą i przyprawami.
5. Kawałki fileta rybnego układamy na ziemniakach i cebuli, posypujemy również odrobiną soli i przypraw.
6. Wlej zawartość formy na wierzch sokiem z cytryny, dobrze posyp oliwą z oliwek.
7. Owijamy folię. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy rybę z ziemniakami przez 30-40 minut (w zależności od grubości plasterków ziemniaków), po czym rozkładamy folię i pieczemy przez kolejne 8-10 minut, aby ryba lekko się zrumieniła. Ogólnie rzecz biorąc, skup się na gotowości ziemniaków - jeśli staną się miękkie, danie jest gotowe.
gotowy filet z mintaja z ziemniakami podajemy na gorąco ze świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Filet z mintaja - 72 kcal/100g