pieczona gęś z jabłkami i śliwką wiśniową w piekarniku

pachnąca gęś z jabłkami na świąteczny stół! Kiedy kupowałem jabłka do nadziewania, na bazarze radzili wziąć zieloną śliwkę wiśniową. Jest opcjonalny, ale ze śliwką wiśniową okazuje się smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Smak nadzienia natychmiast się zmienia. Dlatego jeśli można użyć śliwki wiśniowej w nadzieniu - zielonej lub dojrzałej - pamiętaj, aby dodać.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 24 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 5 % 2 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gęś umyć, usunąć nadmiar tłuszczu i gruczołów łojowych. Zalej tuszę wrzącą wodą ze wszystkich stron. Marynata. Wymieszaj sok z cytryny, sól i pieprz. Posmaruj Gęś marynatą wewnątrz i na zewnątrz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wykonaj płytkie nacięcia na skórze piersi, uważając, aby nie dotknąć mięsa i włóż Gęś do lodówki na noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Farsz. Umyj i osusz jabłka i śliwkę wiśniową. Pokrój jabłka na pół lub ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gęsto nadziewaj Gęś jabłkami i śliwką wiśniową. Brzuch można zszyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W piekarniku rozgrzanym do 200°C umieść głęboką blachę do pieczenia z wodą na dolnym poziomie, połóż Gęś nad blachą do pieczenia na ruszcie. Przykryj ptaka folią i piecz przez około 15 minut. Usuń folię, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz Gęś przez kolejne 50-60 minut, polewając tłuszczem z dolnej blachy do pieczenia. Następnie obniż temperaturę do 170°C i piecz przez kolejne 50 minut. Kiedy skrzydła się zrumienią, musisz owinąć je folią, aby się nie paliły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamiast tłuszczu z dolnej blachy do pieczenia możesz polać Gęś mieszanką sosu sojowego i miodu(1 łyżka miodu na 3 łyżki sosu sojowego). Dzięki temu ptak nabierze nowego smaku i pięknej złotej skórki.

skrzydła można całkowicie przyciąć i ugotować z nich zupę.
sposobów marynowania jest wiele. Dlatego wybierz najbardziej odpowiedni dla siebie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka wiśniowa - 27   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy