skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gęś umyć, usunąć nadmiar tłuszczu i gruczołów łojowych. Zalej tuszę wrzącą wodą ze wszystkich stron. Marynata. Wymieszaj sok z cytryny, sól i pieprz. Posmaruj Gęś marynatą wewnątrz i na zewnątrz.
Krok 2:
Wykonaj płytkie nacięcia na skórze piersi, uważając, aby nie dotknąć mięsa i włóż Gęś do lodówki na noc.
Krok 3:
Farsz. Umyj i osusz jabłka i śliwkę wiśniową. Pokrój jabłka na pół lub ćwiartki.
Krok 4:
Gęsto nadziewaj Gęś jabłkami i śliwką wiśniową. Brzuch można zszyć.
Krok 5:
W piekarniku rozgrzanym do 200°C umieść głęboką blachę do pieczenia z wodą na dolnym poziomie, połóż Gęś nad blachą do pieczenia na ruszcie. Przykryj ptaka folią i piecz przez około 15 minut. Usuń folię, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz Gęś przez kolejne 50-60 minut, polewając tłuszczem z dolnej blachy do pieczenia. Następnie obniż temperaturę do 170°C i piecz przez kolejne 50 minut. Kiedy skrzydła się zrumienią, musisz owinąć je folią, aby się nie paliły.
Krok 6:
Zamiast tłuszczu z dolnej blachy do pieczenia możesz polać Gęś mieszanką sosu sojowego i miodu(1 łyżka miodu na 3 łyżki sosu sojowego). Dzięki temu ptak nabierze nowego smaku i pięknej złotej skórki.
skrzydła można całkowicie przyciąć i ugotować z nich zupę.
sposobów marynowania jest wiele. Dlatego wybierz najbardziej odpowiedni dla siebie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka wiśniowa - 27 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g