mołdawskie placki z chudego ciasta z kapustą w piekarniku
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotowanie ciasta.
zmiel masło solą, wlej wodę i stopniowo wprowadzaj mąkę.
przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i pozostaw na 20-25 minut.
przygotowanie nadzienia.
cebula drobno posiekana smażyć do półprzezroczystości.
wyciśnij kiszoną kapustę i połóż ją na cebuli. Kontynuuj smażenie, aż powstanie złoty kolor.
ciasto dzielimy na 14-15 części, każdą rozwałkujemy cienko w prostokąt.
rozłóż nadzienie na krawędzi prostokąta, zawiń krawędzie i zrób rolkę.
połóż placki na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj je żółtkiem na wierzchu.
pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g