mołdawskie placki z chudego ciasta z kapustą w piekarniku-Verzere

najsmaczniejsze paszteciki z kapusty są koniecznością na twoim stole! Verzere to mołdawskie placki z kapustą, narodowe danie kuchni mołdawskiej. Coś podobnego do ciast z kiszoną lub świeżą kapustą, które są zawijane w małe koperty. Ciasta są dość proste w złożoności gotowania, ale jednocześnie bardzo smaczne. Smak przypomina nieco ciasta francuskie, ale jest delikatniejszy.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 54 % 20 g
205 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

przygotowanie ciasta.

zmiel masło solą, wlej wodę i stopniowo wprowadzaj mąkę.

przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i pozostaw na 20-25 minut.

przygotowanie nadzienia.

cebula drobno posiekana smażyć do półprzezroczystości.

wyciśnij kiszoną kapustę i połóż ją na cebuli. Kontynuuj smażenie, aż powstanie złoty kolor.

ciasto dzielimy na 14-15 części, każdą rozwałkujemy cienko w prostokąt.

rozłóż nadzienie na krawędzi prostokąta, zawiń krawędzie i zrób rolkę.

połóż placki na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj je żółtkiem na wierzchu.

pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy