młode ziemniaki pieczone w piekarniku
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
mój młody ziemniak za pomocą pędzla. Następnie kroimy go na 4-8 plasterków: najpierw na połówki, a następnie na ćwiartki. I włóż do rondla. Jak zwykle zalej zimną wodą, wlej trochę soli i zagotuj (pod zamkniętą pokrywką). Kontynuuj gotowanie we wrzącej wodzie przez 2 minuty. (z otwartą pokrywką). Spuść wodę, przenosząc ziemniaki do durszlaka, pozwól im trochę ostygnąć.
Rozgrzej piekarnik do 220C. wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj oliwą z oliwek. Możesz wymieszać oliwę z ziołami, ostrą papryką, czosnkiem w proszku, a następnie wrzucić do niej plastry ziemniaków. Ułóż wszystkie kliny na blasze do pieczenia, czubkiem do góry. Następnie posyp grubą solą i mielonym czarnym pieprzem.
piec do zrumienienia przez 20 do 25 minut.
pomocna wskazówka: małe kawałki smalcu można pokroić i przypiąć połową wykałaczki do ziemniaka. Podczas gdy smalec się topi, zostanie wchłonięty przez ziemniaki, a na górze pozostanie pyszny Skwarek.
Rozgrzej piekarnik do 220C. wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj oliwą z oliwek. Możesz wymieszać oliwę z ziołami, ostrą papryką, czosnkiem w proszku, a następnie wrzucić do niej plastry ziemniaków. Ułóż wszystkie kliny na blasze do pieczenia, czubkiem do góry. Następnie posyp grubą solą i mielonym czarnym pieprzem.
piec do zrumienienia przez 20 do 25 minut.
pomocna wskazówka: małe kawałki smalcu można pokroić i przypiąć połową wykałaczki do ziemniaka. Podczas gdy smalec się topi, zostanie wchłonięty przez ziemniaki, a na górze pozostanie pyszny Skwarek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g