młode ziemniaki pieczone w piekarniku

pachnące, smaczne, z delikatną skórką! Nie ma nic lepszego!
OinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 57 % 12 g
113 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
mój młody ziemniak za pomocą pędzla. Następnie kroimy go na 4-8 plasterków: najpierw na połówki, a następnie na ćwiartki. I włóż do rondla. Jak zwykle zalej zimną wodą, wlej trochę soli i zagotuj (pod zamkniętą pokrywką). Kontynuuj gotowanie we wrzącej wodzie przez 2 minuty. (z otwartą pokrywką). Spuść wodę, przenosząc ziemniaki do durszlaka, pozwól im trochę ostygnąć.

Rozgrzej piekarnik do 220C. wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj oliwą z oliwek. Możesz wymieszać oliwę z ziołami, ostrą papryką, czosnkiem w proszku, a następnie wrzucić do niej plastry ziemniaków. Ułóż wszystkie kliny na blasze do pieczenia, czubkiem do góry. Następnie posyp grubą solą i mielonym czarnym pieprzem.

piec do zrumienienia przez 20 do 25 minut.
pomocna wskazówka: małe kawałki smalcu można pokroić i przypiąć połową wykałaczki do ziemniaka. Podczas gdy smalec się topi, zostanie wchłonięty przez ziemniaki, a na górze pozostanie pyszny Skwarek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy