gorący chleb w piekarniku

zapach takiego chleba po prostu ślinka płynie!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 73 % 37 g
239 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

Uwielbiam gorący chleb od dzieciństwa, uważa się, że nie jest zbyt zdrowy, więc staram się najpierw ostygnąć. Ale czasami nadal nie odmawiam sobie przyjemności jedzenia gorącego chleba, przygotowanego według specjalnego przepisu kulinarnego, którego nauczyłem się od przyjaciela piekarza. Zaczynam od przygotowania ciasta: rozpuszczam cukier i drożdże w ciepłej wodzie. Temperatura wody nie powinna przekraczać czterdziestu stopni Celsjusza, oczywiście. Starannie mieszam i odstawiam na kwadrans, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą i pojawi się piana. Ponownie mieszam gotowe ciasto i zostawiam je gdzieś na pięć minut. W międzyczasie przesiewam mąkę przez sito do dużej miski, wsypuję tam solcę i powoli wlewam ciasto, mieszając ciasto. Następnie dodaję do niego trzy łyżki oleju słonecznikowego i ugniatam, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Na godzinę umieszczam ciasto w ciepłym miejscu pod ręcznikiem, który oczywiście powinien być czysty. Ciasto, które zwiększyło objętość, ściskam rękami, aby uwolnić nagromadzony kwas węglowy, wlewam do niego trzy kolejne łyżki oleju słonecznikowego, ponownie ugniatam i wysyłam na kolejną godzinę do ciepłego miejsca, aby ponownie podejść. Naoliwiam dwie formy do chleba: możesz użyć masła lub warzyw, które lubisz bardziej. Jeśli forma nie jest silikonowa, wybaczam jej dno papierem do pieczenia. Ponownie zagniatam ciasto z dwutlenku węgla. Ciasto układam w foremkach w taki sposób, aby były wypełnione w około dwóch trzecich. Jedyna subtelność: ciasto dzielę na cztery kawałki: kładę jeden na dnie formy i każdą przykrywam drugim. Ogrzewam piekarnik do 170 C i od pół godziny pieczę chleb, aż pojawi się apetyczny rumieniec. Gorący chleb zostawiam na chwilę w piekarniku. Trudno znaleźć jedzenie smaczniejsze niż gorący chlebek z masłem, które topi się na nim i przecieka. Mówię ci, a sam ślini się. Czy chcesz upiec gorący chleb? Chyba już czas!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy