zdrowy chleb razowy w piekarniku

bardzo smaczny i zdrowy przepis na domowy chleb z pewnością zadowoli B. czasami strasznie chcę prostego wiejskiego jedzenia, a potem pieczę niezwykle smaczny i zdrowy grubo mielony chleb, którego przepis kulinarny przeczytałem w jakimś czasopiśmie poświęconym pysznym i zdrowym potrawom. Takie czasopisma są sprzedawane w wielu kioskach.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 71 % 36 g
242 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

najpierw wyrabiam ciasto ze wszystkich składników, z wyjątkiem nasion i mleka. W misce po prostu wkładam produkty do wypiekacza do chleba i ustawiam je w trybie przygotowania ciasta. Zdarza się i ugniatam rękami, we wszystkich przypadkach wynik jest doskonały.

następnie wkładam go do ciepłego miejsca na kilka godzin, a następnie do ledwo ciepłego piekarnika na godzinę. Po tym wszystkim biorę silikonowy pędzel do gotowania i smaruję nim chleb mlekiem, a na wierzchu posypuję makiem, siemieniem lnianym i sezamem. 

pieczę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C w formie lub po prostu na blasze do pieczenia, w tym przypadku formuję Bochenek rękami. Każde jedzenie jest niesamowite z grubo zmielonym chlebem, zwłaszcza szynką słoną, podcherevok lub gotowaną wieprzowiną. Ech, kiedy mówiłem ci o przepisie kulinarnym, po prostu śliniłeś się, do tego stopnia, że chciałem świeżego, grubo mielonego chleba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy