skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw wyrabiam ciasto ze wszystkich składników, z wyjątkiem nasion i mleka. W misce po prostu wkładam produkty do wypiekacza do chleba i ustawiam je w trybie przygotowania ciasta. Zdarza się i ugniatam rękami, we wszystkich przypadkach wynik jest doskonały.
następnie wkładam go do ciepłego miejsca na kilka godzin, a następnie do ledwo ciepłego piekarnika na godzinę. Po tym wszystkim biorę silikonowy pędzel do gotowania i smaruję nim chleb mlekiem, a na wierzchu posypuję makiem, siemieniem lnianym i sezamem.
pieczę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C w formie lub po prostu na blasze do pieczenia, w tym przypadku formuję Bochenek rękami. Każde jedzenie jest niesamowite z grubo zmielonym chlebem, zwłaszcza szynką słoną, podcherevok lub gotowaną wieprzowiną. Ech, kiedy mówiłem ci o przepisie kulinarnym, po prostu śliniłeś się, do tego stopnia, że chciałem świeżego, grubo mielonego chleba!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g